بررسی و نقد فرضیه پیدایش از «هیچ»

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه کلام پژوهی، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_KLMPJ-1-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 478
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد ساجدی

پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی

چکیده

پیدایش از «هیچ» فرضیه­ای است که برخی فیزیکدانان مانند تریون و ویلنکین در پاسخ به چرایی پیدایش اصل کیهان مطرح کرده­اند. کسانی مانند هاوکینگ و کراوس با صراحت بیشتری ادعا می­کنند این فرضیه ما را از فرض یک خدای آفریننده بی­نیاز می­کند. از آنجا که این سخن یک ادعای فلسفی مهم است پرداختن به آن هم از منظر عقلی و تحلیلی و هم از منظر فیزیکی ضروری است. در این مقاله با تقسیم این ادعا به سه سطح، به شیوه­ای نوین نشان خواهیم داد که هیچ یک از تقریرهای این فرضیه تبیین کاملی از پیدایش کیهان ارائه نمی­دهد و چراهای بنیادینی را بی پاسخ می­گذارد. تقریرهای مختلف این فرضیه گاه دچار ناسازگاری درونی است و در مفاهیمی چون نیستی دچار خلط شده است و گاه با برخی اصول پذیرفته شده در کیهان­شناسی مانند اصل میانگی در تعارض بوده و فاقد مزیتهای تبیینی است که در تبیین خداباورانه وجود دارد.

کلیدواژه ها

خلا کوانتومی, تونل زنی کوانتومی, اصل میانگی, تصادف

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.