ارتباط بین هوش هیجانی و نرخ بروز آسیب در ورزشکاران نخبه رشته های رزمی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله اصول بهداشت روانی، دوره: 20، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_JFMH-20-5_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 69
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدمهدی کوهستانی اردو محله

کارشناس ارشد، گروه روان شناسی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تهران، تهران، ایران

مصطفی شاه وردی

کارشناس ارشد، گروه بهداشت و طب ورزشی، دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تهران، تهران، ایران

حسن غرایاق زندی

استادیار گروه روان شناسی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

مقدمه: هوش هیجانی، مجموعه مهارت­هایی است که بر توانایی رویارویی موفقیت­آمیز با مقتضیات و فشارهای محیط تاثیر می­گذارد. عملکرد ورزشی نیز تا حدود زیادی تحت تاثیر عوامل استرس­زای رایج ورزشی قرار می گیرد که ممکن است با خطر آسیب­دیدگی همراه باشد. از این رو، هدف از تحقیق حاضر بررسی ارتباط بین هوش هیجانی و نرخ بروز آسیب در ورزشکاران نخبه رشته­های رزمی بود.روش­کار: در این مطالعه ۱۱۰ ورزشکار نخبه مرد شهر تهران که در رشته­های مختلف رزمی در سال ۱۳۹۵ فعالیت داشتند پرسش­نامه هوش هیجانی در ورزش لان و همکاران (۲۰۰۹) را به صورت داوطلبانه تکمیل کردند. اطلاعات مربوط به آسیب یک سال گذشته نیز با استفاده از برگه گزارش آسیب­های ورزشی از طریق مصاحبه با ورزشکاران جمع­آوری و در دانشکده تربیت بدنی دانشگاه تهران تحلیل شد. از همبستگی پیرسون برای بررسی ارتباط بین متغیرها استفاده گردید.یافته­ها: آنالیز همبستگی پیرسون نشان داد که یک رابطه­ی منفی بین مولفه­های شش­گانه­ی هوش هیجانی و تعداد آسیب­های ورزشی ورزشکاران نخبه رزمی وجود دارد اما از نظر آماری این ارتباط تنها در سه عامل تعداد آسیب ارزیابی احساسات دیگران (۲۱۱/۰- =r،۰۲۷/۰=P)، تعداد آسیب ارزیابی احساسات خود (۲۳۲/۰- =r،۰۱۵/۰=P) و تعداد آسیب خود تنظیمی (۲۲۵/۰- =r،۰۱۸/۰ =P) معنی­دار بود.نتیجه­گیری: هوش هیجانی پایین و در نتیجه عدم ارزیابی و تنظیم مناسب احساسات ممکن است از طریق اختلال در حواس خارجی ورزشکاران و افزایش تنش عضلانی در هماهنگی عصبی-عضلانی فرد اختلال ایجاد کند و باعث افزایش خطر آسیب­دیدگی وررزشکاران شود.

کلیدواژه ها

آسیب های ورزشی, رشته های رزمی, نخبه, هوش هیجانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.