اثر دمای آنیل میان بحرانی بر ریزساختار و ویژگی های مکانیکی فولاد دوفازی ریختگی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فرآیندهای نوین در مهندسی مواد، دوره: 17، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_MAIA-17-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 221
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آمنه وحیدیان

دانشجوی دکترا مهندسی مواد، دانشکده مهندسی مواد، دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل، ایران.

مجید عباسی

دانشیار گروه مهندسی مواد، دانشکده مهندسی مواد، دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل، ایران

چکیده

در این مقاله اثر دمای آنیل میان بحرانی بر ریزساختار و ویژگی های مکانیکی یک فولاد دوفازی ریختگی جدید با ترکیب اسمی ۰.۳ C-۲.۵ Si-۱.۸ Mn-۰.۵ Cr (درصد وزنی) بررسی شده است. عملیات آنیل میان بحرانی در سه دمای مختلف ۸۲۵، ۸۵۰ و °C۸۷۵ در مدت زمان ۲۶ دقیقه انجام شد. به منظور ارزیابی ویژگی های ریزساختاری این نمونه ها تصاویر آنالیز میکروسکوپ نوری و الکترونی روبشی تهیه شدند و ویژگی های مکانیکی با آزمون سختی و ریزسختی سنجی و آزمون کشش مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با افزایش دمای آنیل میان بحرانی، کسر حجمی مارتنزیت، میزان سختی و همچنین استحکام تسلیم نمونه ها افزایش یافت؛ اما استحکام کششی ابتدا افزایش و سپس کاهش نشان داد. با این وجود نمونه آنیل میان بحرانی شده در °C۸۵۰ بیشترین استحکام کششی (MPa ۱۵۳۲) و نمونه آنیل میان بحرانی شده در °C۸۲۵ بیشترین درصد ازدیاد طول (% ۵۲/۱۸) و قابلیت جذب انرژی (UTS×EL) را نشان دادند. این فولاد دوفازی دو مرحله کارسختی نشان داد که با افزایش مارتنزیت شیب مرحله دوم آن کاهش یافت و کرنش شروع مرحله دوم کارسختی به کرنش های کمتر انتقال پیدا کرد.

کلیدواژه ها

آنیل میان بحرانی, فولاد دوفازی ریختگی, ویژگی های مکانیکی, آستنیت باقیمانده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.