ارزیابی مالی تاثیر پیش بینی کوتاه مدت آبدهی (هشدار سیلاب) در بهره برداری نیروگاه های آبی (مطالعه موردی: سد و نیروگاه کارون ۴)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه سد و نیروگاه برقابی ایران، دوره: 10، شماره: 34
  • کد COI اختصاصی: JR_HYDROP-10-34_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 105
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید رضا اسلامی

سید جابر موسوی کانی

معصومه عیوضی

کامیاب اسلامی

چکیده

در این پژوهش، جریان رودخانه منتهی به سد کارون ۴ با استفاده از مدل شبیه سازی NAM توسعه داده شده مدلسازی شد. همچنین، پارامترهای بارش، دما و تبخیر بر اساس مدل سازی برآورد شد. برای پیش بینی آبدهی نقشه های هواشناسی پیش بینی بارش و دمای مدل پیش بینی COLA بکار گرفته شد. نتایج ارزیابی عملکرد این سامانه نشان دهنده دقت بیش از ۷۰ درصد پیش بینی ها در بازه سیلاب مشاهداتی بوده است. در نتیجه استفاده از این سامانه برای مدیریت نیروگاه آبی سد کارون ۴ منافع اقتصادی و درآمدهای مالی قابل توجه ای را در پی داشته است. نتایج نشان داد با اتکا به سامانه هشدار سیل می توان حتی در فصول سیلابی، حجم مخزن را برای بالابردن راندمان و تولید برق در تراز بالا نگه داشته و در صورت اعلام هشدار در صورت لزوم حجم مخزن را برای تله اندازی سیل به ترازهای پایین تر کاهش داد (پویایی قواعد بهره برداری). همچنین با توجه به کارکرد دقیق پیش بینی های شش روزه در سال های کم آب مانند سال آبی ۹۵-۱۳۹۴، آبگیری زود هنگام در دستور کار قرار گرفت به گونه ای که آبگیری در اسفند انجام شد. آبگیری زودهنگام در این سال آبی باعث ذخیره ۴۰۰ میلیون مترمکعب آب شد.

کلیدواژه ها

Flood Warning System, Hydroelectric Power Plant, Rain-Runoff, COLA, سامانه هشدار سیل, نیروگاه آبی, بازار برق, مدل بارش- رواناب, COLA

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.