تحلیل تحول آراء مفسران در مفهوم «ثبات زمین به واسطه کوه ها»

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه کتاب قیم، دوره: 13، شماره: 28
  • کد COI اختصاصی: JR_KGY-13-28_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 123
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا قاسم نژاد

دانشیار دانشگاه شیراز

سیده هانیه مومن

دانشجوی دکتری علوم قرآن و حدیث دانشگاه شیراز

چکیده

یکی از قوانین مطرح شده در قرآن کریم که در بسیاری از آیات اعم از آیات اخلاقی، حقوقی، اجتماعی، طبیعی و ... به صورت مستقیم و غیرمستقیم بدان اشاره شده، قانون علیت است. اقسام مختلف این قانون چون علت فاعلی و غایی، مادی و صوری و ... در آیات قرآن قابل بررسی و شناسایی است. از جمله ی این آیات در حوزه ی طبیعت که در مقام بیان قانون علیت می باشد و در آن صراحتا به علت غایی اشاره شده، آیات دلالت کننده بر ثبوت زمین به واسطه ی کوه ها می باشد که مکررا در سوره های نحل، انبیاء و لقمان مطرح شده اند. سیری در تفاسیر قرآن، پیرامون آیات مذکور حاکی از آنست که درک مفسران عصرهای مختلف، بویژه مفسران پیشین نسبت به این دسته از آیات با درک مفسران اخیر متفاوت است. دانشمندان علوم قرآنی در مقام بیان علت این اختلافات تفسیری، عوامل گوناگونی را مطرح نموده اند؛ اما در میان این عوامل، به گفتمان ها که به صورت ناخودآگاه بر فهم مفسر از آیات قرآن اثر می گذارند، کم تر توجه شده است. در مقاله ی حاضر تلاش برآنست سیر تحول آراء مفسران در مفهوم «ثبات زمین به واسطه ی کوه ها» با تاکید بر نقش گفتمان ها در این تحولات بررسی گردد. نتایج حاکی از آنست که شکل گیری چهار گفتمان اخباریگری، اجتهادی، تاویل گرایی، علم گرایی و گفتمان زبانی در طول تاریخ موجب تحول در فهم و تفاسیر مفسران ذیل آیات مورد بحث گردیده است.

کلیدواژه ها

تفسیر قرآن, علیت, گفتمان, کوه ها, رواسی, ثبات زمین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.