مقایسه شاخص های کیفیت تخم، فراسنجه های خونی و بافت شناسی کبد بلدرچین های ژاپنی تخم گذار در گروه های سنی مختلف

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی، دوره: 14، شماره: 40
  • کد COI اختصاصی: JR_RAP-14-40_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 139
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم تقی پور شه بندی

Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Tehran, Karaj, Iran

مهدی ژندی

Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Tehran, Karaj, Iran

زربخت انصاری پیرسرائی

Department of Animal Science, Faculty of Animal Science and Fishery, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran

علیرضا یوسفی

Department of Pathology and Experimental Animals, Razi Vaccine and Serum Research Institute, Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran

چکیده

چکیده مبسوط مقدمه و هدف: در پرندگان پیر کارایی تولید مثلی و تولید تخم کاهش می ­یابد که از نظر اقتصادی دارای اهمیت است. پژوهش کنونی با هدف مقایسه شاخص های کیفیت تخم، فراسنجه های خونی و بافت شناسی کبد در بلدرچین های ژاپنی تخم گذار در سنین مختلف انجام شد. مواد و روش ها: تعداد ۱۸۰ قطعه بلدرچین ژاپنی تخم­گذار از ۳ گله های تجاری با سنین مختلف خریداری و پس از چهار هفته عادت دهی، به مدت یک هفته تحت مطالعه قرار گرفتند. پرنده ها بر اساس سن به سه گروه جوان (۱۱ هفته)، بالغ (۲۶ هفته) و پیر (۴۵ هفته) با پنج تکرار (۹ پرنده در هر تکرار) تخصیص یافتند. طی آزمایش، صفات عملکردی و شاخص های کیفیت تخم مورد ارزیابی قرار گرفتند. در پایان آزمایش، از هر تیمار، ۱۰ بلدرچین به­طور تصادفی انتخاب، و کالبد شکافی شدند. سپس، نمونه خون برای ارزیابی فراسنجه های بیوشمیایی خون (تری­گلیسرید، کلسترول­، گلوکز، لیپوپروتین با چگالی کم (LDL)، لیپوپروتین با چگالی زیاد (HDL)، لیپوپروتین با چگالی بسیار کم (VLDL)، آسپارتات ­­ترانس­­ آمیناز و آلانین ­ترانس­ آمیناز و ظرفیت آنتی ­اکسیدانی ­کل جمع آوری شد. نمونه کبد پرنده‎ها نیز برای بررسی بافت شناسی کبد جمع آوری شدند. نمونه ­های بافت کبد پس از پردازش با هماتوکسیلین- ایوزین رنگ ­آمیزی شدند. یافته ها: یافته ­ها نشان داد در بلدرچین های پیر نسبت به بلدرچین های بالغ و جوان درصد تولید تخم و توده تخم کاهش و ضریب تبدیل غذایی و مصرف خوراک به ازای تعداد تخم تولیدی افزایش یافت (۰/۰۵p< ). وزن، طول و عرض تخم، قطر، وزن و درصد زرده و ارتفاع سفیده در بلدرچین های جوان و بالغ نسبت به بلدرچین های پیر کمتر و شاخص زرده، درصد سفیده و پوسته تخم بیشتر بود (۰/۰۵p< ). وزن پوسته و واحد هاو درگروه بالغ نسبت به گروه جوان بیشتر بود (۰/۰۵p< ). تری گلیسرید و VLDL در بلدرچین­های بالغ نسبت به دوگروه دیگر بیشتر بود (۰/۰۵p< ). کلسترول کل، HDL و LDL در گروه بالغ بیشترین و در گروه پیر کمترین بودند (۰/۰۵p< ). بلدرچین های پیر نسبت به بلدرچین های جوان، آسیب بافت کبد بیشتری داشتند. نتیجه گیری: به طور کلی، اگر چه با افزایش سن ویژگی­های کیفیت تخم بلدرچین های ژاپنی افزایش می یابد اما، همراستا با کاهش متابولیت های چربی خون و افزایش آسیب­ های کبدی، عملکرد تولیدی افت می کند.

کلیدواژه ها

Aging, Blood parameters, Egg quality, Histopathology, Live, بافت شناسی, پیری, فراسنجه های خونی, کبد, کیفیت تخم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.