بررسی اثرات پلیپلوئیدی بر برخی صفات مورفولوژیکی و تغییرات شیمیایی اسانس در گیاه دارویی بادرنجبویه (Melissa officials L.)
- سال انتشار: 1390
- محل انتشار: هفتمین کنگره علوم باغبانی ایران
- کد COI اختصاصی: BAGHBANI07_832
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 977
نویسندگان
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آز
استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، ه
مربی پژوهشی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان
استادیار، گروه مهندسی کشاورزی، پژوهشکده گیاهان دارویی و مواد اولیه د
چکیده
افزایش و تغییر در محتوا و میزان ترکیبات ثانویه، در مورد آن دسته از گیاهان دارویی که در صنایع دارویی، آرایشی و بهداشتی دارای ارزش هستند حائز اهمیت میباشد. امروزه بهمنظور افزایش در مقدار و نوع مواد شیمیایی گیاهی، از روشهای اصلاحی بر پایه القاء پلوئیدی بهره گرفته میشود. بادرنجبویه با نام علمی (Melissa officinalis L.) گیاهی علفی، پایا و متعلق به خانواده نعناعیان است. در این پژوهش بررسی و ارزیابی تغییرات ایجاد شده در صفات مورفولوژیکی و تغییرات شیمیایی در متابولیتهای ثانویه، با کاشت گیاهان دیپلوئید و تتراپلوئید تولید شده در شرایط درون شیشه ای در گلخانه انجام گردید. در مطالعات صورت گرفته مشخص گردید که القاء پلیپلوئیدی در گیاه بادرنجبویه، بهطور معنیداری بر صفات مورفولوژیکی و ترکیبات شیمیایی اثر داشته است. از لحاظ مورفولوژی پلیپلوئیدی منجر به افزایش طول و عرض برگها به ترتیب به میزان 4/90 و 3/83 سانتیمتر در گیاهان تتراپلوئید در مقایسه با مقادیر 3/09 و 2/46 سانتیمتر در گیاهان دیپلوئید گردید. همچنین افزایش ضخامت برگ در گیاهان تتراپلوئید در مقایسه با گیاهان دیپلوئید از 0/194 تا 0/466 میلی متر مشاهده شد. از نظر ترکیبات شیمیایی نیز نتایج تجزیه اسانس بیانگر تأثیر پلیپلوئیدی بر افزایش درصد تعدادی از مواد مؤثره در این اسانس گیاه بود. در این بررسی درصد ترکیبات نرال، ژرانیال، هیدروکسی سیترونلال و نرالاستات در گیاهان پلیپلوئید در مقایسه با گیاهان شاهد افزایش نشان داد.کلیدواژه ها
بادرنجبویه ،(Melissa officinalis L.)، پلی پلوئیدی، خصوصیات مورفولوژی، ترکیبات ثانویهمقالات مرتبط جدید
- نقش هوش مصنوعی در توسعه پایدار منابع آب
- نشانگرهای مولکولی مشترک در شناسایی مقاومت به بیماریهای مهم گندم
- مقایسه میدانی حشره کش آبامکتین و ترکیبات معدنی در کنترل پروانه برگخوار مرکبات
- مقایسه برخی ویژگیهای خاک در باغات سیب با سنین مختلف در استان آذربایجان غربی
- تحلیل فضایی و زمانی غلظت ذرات معلق PM۲.۵ در شهر اصفهان
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.