تحلیل و مقایسه تغییرات الگوی جریان در اطراف آبشکن مثلثی و مستطیلی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی مهندسی عمران، سازه و زلزله
  • کد COI اختصاصی: CAUICNF08_137
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 291
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هند عماد الرحمن الهندی

دانشجوی کارشناسی ارشد عمران- سازه های هیدرولیکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان

علی خوش فطرت

- استادیار گروه عمران، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان

محمدرضا فدایی تهرانی

استادیار و عضو هیات علمی پژوهشگاه نیرو تهران، ایران

چکیده

آبشکن ، سازه ای است که به منظور کنترل نرخ انتقال رسوب ساحلی ، جلوگیری از فرسایش ساحل یا جلوگیری از ورود امواج و رسوب به مسیر رودخانه و کانالهای منتهی به دریا ساخته می شود. آبشکن ها با شکل و نماهای مختلف در سطح افق شامل انواع مستقیم ، مستقیم با دماغه گرد، تی شکل (T) ، ال شکل (L) چوگانی یا قلاب شکل یا چنگکی چوگانی معکوس و باله ای ، مثلثی و مستطیلی در مسیر جریان می باشد. هدف از این مطالعه مقایسه شرایط هیدرولیکی جریان در حالت وجود آبشکن مثلثی و مستطیلی می باشد. بر این اساس صفحات مثلثی و مستطیلی به ارتفاع ۱۵ سانتیمتر و عرض و قائده ۲۰ درصد عرض کف کانال در مسیر جریان آب در کانال نصب گردید و پس از آن در دبی های مختلف به اندازه گیری سرعت و عمق جریان و تنش بررشی در کانال پرداخته شد. دادههای آزمایشگاهی سرعت سه بعدی جریان و نرم افزار تکپلات الگوهای جریان اطراف صفحات مثلثی و مستطیلی ترسیم گردید. بر اساس نتایج بدست آمده، سرعت طولی جریان در محل وسط فلوم درحالت مستطیلی و در عمق ۵/۲ سانتیمتری نسبت به صفحه مثلثی در همین عمق به میزان حدود ۵۴/۱ برابر بیشتر است . این در حالیست که در صفحه مستطیلی در نزدیکی کف ، سرعت متوسط طولی جریان کمتر از سرعت متوسط طولی در عمق ۱۴ سانتیمتری است و سرعت ماکزیمم رخ داده در عمق ۱۴ سانتیمتری به میزان حدود ۱۳ درصد افزایش یافته است . بعلاوه ناحیه پشت سازه در حالت مثلثی نسبت به مستطیلی کمتر تحت تاثیر قرار گرفته و ناحیه ماندابی کاهش می یابد.

کلیدواژه ها

آبشکن مثلثی ، آبشکن مستطیلی ، سرعت جریان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.