بررسی چگونگی کاهش اثرات تنش شوری با استفاده از محلولپاشی پراکسید هیدروژن در گیاه دارویی مرزنجوش ( Origanum majorana L.)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: هفتمین کنگره علوم باغبانی ایران
  • کد COI اختصاصی: BAGHBANI07_821
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1698
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یحیی سلاح ورزی

دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

مرتضی گلدانی

دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

جعفر نباتی

دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

مرتضی علیرضایی

دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

مرزنجوش از مهمترین گیاهان دارویی به شمار می رود که امکان تولید و گسترش آن در ایران به خوبی مهیاست. به منظور بررسی اثر پراکسید هیدروژن جهت کاهش صدمات ناشی از تنش شوری در گیاه مرزنجوش، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سه غلظت مختلف از پراکسید هیدروژن، به صورت محلول پاشی ( 0 و 2/5 و 5 میلی مولار) و چهار سطح نمکNaCl ( 0 و 50 و 100 و 150 میلی مولار) بودند. نتایج نشان داد که محلول پاشی پراکسید هیدروژن میتواند وزن خشک ریشه و شاخساره در مرزنجوش را افزایش دهد و از این طریق کاهش وزن ناشی از تنش شوری را جبران نماید. از سوی دیگر با افزایش غلظت پراکسید هیدروزن تا 5 میلی مولار بر محتوای کلروفیل کل و کاروتنوییدهای برگ گیاه مرزنجوش به ترتیب برابر 46/8 و 100/6 درصد در مقایسه با شاهد افزوده شد. تنش شوری در این آزمایش بر محتوای درونی پراکسید هیدروژن تأثیر معنی داری نداشت ولی باعث افزایش اسید آمینه پرولین و کاهش نسبت پتاسیم به سدیم در برگ گیاه مرزنجوش گردید. این در صورتی است که غلظت بالای پراکسید هیدروژن (5mM) توانست غلظت درون سلولی آن، محتوای پرولین و نسبت پتاسیم به سدیم را به ترتیب برابر 104/6 و 320/7 و 77/6 درصد در مقایسه با شاهد افزایش دهد.

کلیدواژه ها

پرولین، تنش شوری، کلروفیل، محلول پاشی، رادیکالهای آزاد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.