فراتحلیل مطالعات انجام شده در ارتباط با خودکشی کارکنان وظیفه

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه علمی منابع انسانی ناجا، دوره: 11، شماره: 61
  • کد COI اختصاصی: JR_PHRJRL-11-61_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 116
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی برغمدی

پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات اجتماعی جهاد دانشگاهی

چکیده

خودکشی را می توان بر روی پیوستاری از فکر کردن به خودکشی تا اقدام عملی برای ارتکاب آن در نظر گرفت. این پدیده جنبه ی روان شناختی و جامعه شناسی داشته و در نتیجه جریانی از اندیشه ها، رفتارها و موقعیت ها و روابط بین فردی که در برخی موارد ریشه در قبل از شروع دوره سربازی دارند، رخ می دهد. در این پژوهش تلاش شده است با بررسی مقاله ها، پایان نامه ها و طرح های پژوهشی انجام شده در این خصوص، و با استفاده از روش فراتحلیل به ترکیب و تلفیق نتایج پژوهش-های انجام شده در این حوزه اقدام کند. روش پژوهش از نظر مسیر توصیفی تبیینی و از نظر هدف کاربردی است. داده های مورد نیاز با استفاده از روش اسنادی گردآوری شده است و به این منظور علاوه بر جستجوی اینترنتی به حدود۲۰ مرکز نظامی، دانشگاهی و پژوهشی نیز مراجعه و از بین حدود ۱۰۰ مورد طی چند مرحله ۳۶ نمونه برگزیده و مورد بررسی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل نتایج و به دست آوردن اندازه اثر(d) نیز از آمار r استفاده شد. نتایج نشان داد که در بخش متغیرهای فردی می توان از پرخاشگری، هیجان خواهی، شخصیت خودشیفته، شخصیت ضداجتماعی، شخصیت آزارگر، روان رنجورخویی، ناگویی هیجانی، وسواس، ترس مرضی، روان پریشی، افسردگی، رفتارهای غیرتعاملی، عدم کنترل رفتار، شخصیت نمایشی، شخصیت مرزی، اضطراب، برون گرایی/درون گرایی، سوء مصرف مواد مخدر و پارانوئید؛ در بخش متغیرهای مرتبط با ویژگی های خانوادگی از نبود حمایت اجتماعی، انسجام و مشکلات خانوادگی؛ و در نهایت در بخش متغیرهای مرتبط با عوامل مدیریتی و سازمانی از رفتار فرمانده، شرایط محل خدمت، محل خدمت(مرزی بودن محل خدمت) و آموزش مهارت حل مساله به عنوان متغیرهای تاثیرگذار بر خودکشی سربازان یاد کرد، که از میان این متغیرها به ترتیب متغیرهای سوء مصرف مواد مخدر(r=۰.۶۳)، افسردگی(r=۰.۵۷)، شخصیت مرزی(r=۰.۵۶)، نبود حمایت اجتماعی(r=۰.۳۷) و مشکلات خانوادگی(r=۰.۳۱) مهمترین متغیرهای موثر بر خودکشی سربازان بوده است.

کلیدواژه ها

فراتحلیل, خودکشی, کارکنان وظیفه و ناجا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.