سازمان بانشاط؛ تبیین فرایند شکل گیری و سنجش آن (مورد مطالعه: استانداری و فرمانداری های استان کردستان)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه علمی منابع انسانی ناجا، دوره: 16، شماره: 68
  • کد COI اختصاصی: JR_PHRJRL-16-68_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 54
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوبکر کریمی

جاده ساحلی- شهرک فرهنگیان- کوچه نسیم ۵

چکیده

پژوهش حاضر با هدف فهم شرایط شکل گیری و شناسایی و سنجش مولفه ها و عوامل تاثیرگذار بر نشاط سازمانی در استانداری کردستان انجام شد. روش پژوهش آمیخته (کمی و کیفی) ازلحاظ هدف، کاربردی است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان استانداری کردستان و فرمانداری های تابعه شاغل به کار در سال ۱۳۹۹ بود که ۶۹۴ نفر می باشند. ۲۵۰ نفربه عنوان نمونه، از طریق روش طبقه ای تصادفی و فرمول کوکران انتخاب گردید. ابزار پژوهش دو پرسش نامه محقق ساخته بود. برای بررسی روایی پرسش نامه های طراحی شده، از روایی محتوایی (CVR=۰/۷۲) و عاملی (۶/۰) استفاده شد و برای تائید پایایی، ضریب آلفای کرانباخ ۹۱۰/. برای پرسش نامه اول و ۸۹/۰ برای پرسشنامه دوم بود. تحلیل داده ها از طریق روش های تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم، تی تک نمونه ای و تحلیل واریانس فریدمن، انجام شد. به وسیله تحلیل عامل اکتشافی و با استفاده از تحلیل مولفه اصلی و چرخش واریماکس،۷ عامل اصلی اثرگذار بر نشاط سازمانی باارزش ویژه بالای ۱ شناسایی شد. صحت عوامل به دست آمده با تحلیل عاملی تائیدی مرتبه دوم و به کمک نرم افزار اموس ویرایش ۲۴، آزمون گردید. مقدار جذر برآورد واریانس خطای تقریب (RMSEA) به دست آمده در روش های حداکثر درست نمایی و حداقل مربعات تعمیم یافته به ترتیب ۰۶۸/۰ و ۰۴۸/۰ است که از مرز قابل قبول ۰۸/۰ کمتر است، و درمجموع نیکویی برازش مدل نهایی پژوهش مورد تائید قرار گرفت. همچنین نتایج آزمون تی تک نمونه ای نشان داد که سطح نشاط سازمانی استانداری کردستان (۱۰/۹۶) از مقدار مرجع بالاتر و در حد نسبتا مطلوبی قرار دارد. مولفه های نشاط سازمانی در استانداری و فرمانداری های استان کردستان به ترتیب، رضایت از زندگی، هوش معنوی، مدیریت، ارتقاء، انرژی عاطفی و اجتماعی بودن، ویژگی های شغل و خانواده، هستند. از راهکارهای ارتقاء سطح نشاط سازمانی، می توان به رضایت از شغل و دستمزد، استفاده عادلانه از امکانات و رفتار منصفانه با کارکنان، توجه به ارتقاء شغلی، ایجاد شرایط فیزیکی مناسب کار و اشتغال اطرافیان، اشاره نمود

کلیدواژه ها

نشاط سازمانی, استانداری کردستان, سازمان بانشاط

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.