ارزیابی ثبات ژنتیکی در گیاهان کشت بافتی مشتق از درخت خرما با استفاده از نشانگرهای SSR

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های میوه کاری، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_RIP-7-2_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 122
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آتنا بستاقی

دانشجوی کارشناسی ارشد ژنتیک و به نژادی گیاهی، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران.

جعفر احمدی

استاد گروه ژنتیک و به نژادی گیاهی، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران.

رضا ضرغامی

استادیار پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

مهدی زهراوی

استادیار موسسه تحقیقات نهال و بذر کرج، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی. تهران، ایران.

چکیده

نخل خرما (Phoenix dactylifera L.) گیاهی تک ­لپه، دیپلوئید و چندساله با عمر طولانی است که از اهمیت اقتصادی بالایی در ایران برخوردار است. جنین زایی غیرجنسی یکی از روش های موفق برای تکثیر انبوه در ارقام تجاری نخل خرما و ابزاری امیدوارکننده جهت تکثیر توده­ای رقم­ های برتر در سطح وسیع محسوب می­شود. روش کشت بافت در خرما، از جمله جنین­ زایی غیرجنسی می ­تواند منجر به تغییرات سوماکلونال که ناشی از تنوع ژنتیکی و اپی­ ژنتیکی است، شود. عدم ثبات ژنتیکی در گیاهان مشتق شده از کشت بافت منجر به عدم تمایل باغبان­ های خرما به استفاده از این نوع گیاهان کشت بافتی می­شود. در این تحقیق، پایداری ژنتیکی ۱۸۰ گیاه کشت بافتی حاصل از جنین ­زایی غیرجنسی در رقم خرما Medjool به همراه گیاه مادری Medjool با استفاده از ۲۴ جفت آغازگر SSR بررسی شد. از شش رقم خرمای شاهد کبکاب، پیارم، استعمران، دیری، زاهدی و برحی جهت غربال آغازگرهای SSR چندشکل استفاده گردید. در بررسی نتایج هیچ یک از آغازگرها نتوانستند تفاوتی بین نهال ­های حاصل از کشت بافت و گیاه مادری نشان دهند. نتایج این مطالعه نشان داد که گیاهان خرما تکثیر شده با روش کشت بافت از نظر ژنتیکی مشابه گیاه مادری مجول بودند. بنابراین، جنین­زائی غیرجنسی به عنوان روش سریع و ارزان برای تکثیر نخل خرما رقم Medjool برای تولید نهال توصیه می­شود.

کلیدواژه ها

تنوع ژنتیکی, پایداری, خرما, نشانگر, تنوع سوماکلونال

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.