دورنمای رابطه جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی: سناریوهای محتمل

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه علوم سیاسی، دوره: 19، شماره: 73
  • کد COI اختصاصی: JR_JCKE-19-73_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 60
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داود غرایاق زندی

استادیار پژوهشکده مطالعات منطقهای دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی، دو کشور اثرگذار در منطقه فرعی خلیج فارس هستند که شعاع نفوذشان همه منطقه خاورمیانه بزرگ را دربرمیگیرد. روابط میان دو کشور در یک دهه گذشته، بسیار پرتنش بوده و در این مدت تغییر مقامات سیاسی دو کشور نیز نتوانسته این روابط را بهبود بخشد. علت این تنشها به منابع رفتار سیاست خارجی دو کشور، سابقه تاریخی هر یک و همچنین تعارض منافع آنها در منطقه خلیجفارس و خاورمیانه بازمیگردد. بیشترین فضای رقابت دو کشور در سه کشور بحرانی عراق، سوریه و یمن است. برایناساس، دورنمای روابط دو کشور تابع رفتار آنها در منطقه و در برخورد با این سه کشور میباشد. سه سناریو مطرح در سیاست خارجی دو کشور در منطقه قابل طرح است: تلاش برای دولتسازی، کوشش برای حفظ سازه سیاسی کشورهای در حال فروپاشی و در نهایت، تداوم روند کنونی که ممکن است به تجزیه این سه کشور بحرانی بینجامد. این مقاله ضمن بررسی این سناریوها و پیشرانها، سدکنندهها و کارتهای شگفتیساز آن، بهترین سناریو را برای دو کشور، سناریوی دوم میداند که با منافع ملی دو کشور، و تاریخچه و وضعیت عمومی منطقه سازگار است.

کلیدواژه ها

جمهوری اسلامی, عربستان سعودی, سیاست خارجی, خلیج فارس, خاورمیانه, سناریوسازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.