بررسی خدمات مجازی کتابخانه ها در دوران بلایای طبیعی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس ملی پژوهش های نوین در حوزه مشاوره، علوم تربیتی و روانشناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: ESCONF07_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 303
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید غفاری

دانشیار و عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور

سولماز خیبری

کارشناسی ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی پیام نور قم

چکیده

هدف : پژوهش حاضر با هدف بررسی خدمات مجازی کتابخانه ها در دوران بلایای طبیعی در کتابخانه های عمومی استان زنجان انجام گرفته است .روش : پژوهش حاضر پیمایشی از نوع توصیفی - همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل تمامی کتابداران فعال در کتابخانه های عمومی استان زنجان می باشد، که نمونه آماری ۱۶۲ نفر با استفاده از جدول حجم نمونه کرجسی مورگان ، حجم نمونه تعیین گردید. با توزیع پرسشنامه به صورت حضوری و آنلاین در بین کتابداران تکمیل و دریافت شد. ابزار پژوهش ، پرسشنامه می باشد، که روایی آن توسط اساتید تایید و با توجه به مقدار ضریب آلفای کرونباخ که برابر با ۸۴/۰ می باشد، پایایی تحقیق تایید شده است . همچنین اطلاعات توسط نرم افزار spss گردآوری شد.یافته ها: یافته های پژوهش نشان می دهد که کاربران ترجیح می دهند که اطلاعات علمی و تخصصی موردنیاز خود را به صورت غیرحضوری و الکترونیکی از کتابخانه به دست بیاورند.مزایای استفاده از خدمات مجازی از دید کاربران ، دسترسی سریع و صرفه جویی در وقت و هزینه است . عمده ترین موانع کاربران در دستیابی به اطلاعات ، محدودیت وقت و عدم دسترسی به موقع به منابع و اطلاعات است .نتیجه گیری : می توان چنین نتیجه گرفت که ارائه خدمات مجازی در تعداد ۶۰ درصد از کتابخانه های عمومی استان زنجان در دوره بلایای طبیعی به صورت تلفیقی از خدمات سنتی و خدمات مجازی است و در ۴۰ درصد از کتابخانه ها خدمات سنتی ارائه می گردد و این نشانگر آن است که کتابخانه های استان زنجان هنوز کاملا مکانیزه و الکترونیکی نشده اند. تعداد ۶۰ درصد از کتابخانه های استان زنجان دارای خدمات مجازی هستند و کاربران می توانند با واردکردن نام کاربری و کلمه عبور در داخل کتابخانه از پایگاههای اطلاعاتی کتابخانه ،منابع الکترونیکی و اینترنت استفاده نمایند و تعداد ۴۰ درصد از کتابخانه ها شبکه اینترنت ندارند و فقط خدمات سنتی ارائه می نمایند.

کلیدواژه ها

کتابخانه دیجیتال ، کتابخانه مجازی، خدمات مجازی، کتابخانه های عمومی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.