مبانی فلسفی و کلامی مدیریت اجتماعی از دیدگاه اسلام

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه فلسفه دین، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JPHT-13-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 68
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی محمدرضایی

دانشجوی دکتری مدیریت دولتی دانشگاه آزاد اسلامی

محمد محمدرضایی

استاد گروه فلسفه دین و فلسفه اسلامی، دانشگاه تهران

چکیده

در این مقاله مبانی فلسفی و کلامی مدیریت اجتماعی از دیدگاه اسلام بحث و بررسی می شود. از دیدگاه اسلام و عقل، انسان اجتماعی است و تنها در اجتماع می تواند به سعادت و کمالات نائل شود. در هر اجتماعی، از جمله اجتماع اسلامی نیاز به حکومت، یک ضرورت است و بدون آ ن، جامعه نظم و قوام پیدا نمی کند. هر حکومتی بر دو پایه اساسی استوار است: قانون و مدیران. از نظر مبانی عقلی و دینی، مدیر یک جامعه اسلامی باید از مدیریت و کمالات و فضایل لازم برخوردار باشد تا بتواند جامعه را به سعادت مطلوب برساند. در این مقاله درباره چهار مبنای عقلی و فلسفی مدیریت اجتماعی اسلام بحث شده است. سپس بر اساس آ یات قرآنی و روایات معصومین به ویژگی های مدیر در اجتماع اسلامی اشاره خواهد شد که عبارتند از: ۱. ایمان؛ ۲. تقوا؛ ۳. عدالت؛ ۴. کمالات و فضایل اخلاقی؛ ۵. مدیریت و توانایی اداره جامعه؛ ۶. اهل مشورت بودن؛ ۷. انتخاب او بر اساس رای مردم؛ ۸. مدافع حق؛ ۹. حافظ بیت المال و دور بودن از مال اندوزی؛ ۱۰. زاهد و ساده زیست؛ ۱۱. پاسدار کرامت انسانی. مدیریت اسلامی، با توجه به مبانی فلسفی و کلامی و به تبع آن ویژگی های مدیر و مدیران به گونه ای است که هر عاقلی اگر آن را تصور کند، می پذیرد.

کلیدواژه ها

اجتماع, حکومت اسلامی, مدیر, مدیر اسلامی, مدیریت اجتماعی, مبانی فلسفی, مبانی کلامی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.