سیر تحول رویکردهای الهیاتی جدید و شاخصه های آنها

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه فلسفه دین، دوره: 13، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JPHT-13-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 118
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یحیی کبیر

دانشیار دانشگاه تهران، پردیس فارابی

محسن طاهری صحنه

دانشجوی دکتری کلام امامیه، دانشگاه تهران، پردیس فارابی

چکیده

در این مقاله سیر تحولات الهیات معاصر از زمان شلایرماخر (به عنوان پایه گذار الهیات جدید) و تعریفی که متالهان از دین ارائه داده اند، بررسی خواهد شد. از نظر شلایرماخر دین صرفا امری اخلاقی نیست، بلکه تجربه ای اسرارآمیز و ابطال ناپذیر است و عقل از ایمان جداست. کارل بارت تاکید کرده است که سخن از خدا از جنس و سنخ گزاره نیست، بلکه یک واقعه و رخداد است. راینهولد نایبور در سنت نوارتدوکسی نشان داد که عقل و ایمان دو بستر متمایز و منفک از هم هستند. برخی اگزیستانسیالیست ها مثل رودلف بولتمان و پل تیلیخ کوشیدند از کتاب مقدس اسطوره زدایی کنند و نشان دهند که گزاره های مربوط به خدا همه نمادین و هستند.در الهیات معاصر نگاه نقادانه، هرمنوتیکی، تکثرگرا، متن محور، تاریخی و غیرجزمی، به همراه نفی اقتدارگرایی غلبه دارد.

کلیدواژه ها

الهیات بارت, الهیات لیبرال, الهیات معاصر, الهیات نیبور, انجیل گرایی, شلایرماخر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.