طراحی و تبیین مدل بخش‎بندی پویای بازار بین‎المللی فراورده‎های نفتی ایران (مطالعه موردی: بازار بین‎المللی بنزین)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت بازرگانی، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JIBM-10-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 63
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد رضا حمیدی زاده

استاد گروه مدیریت بازرگانی، دانشکده مدیریت و حسابداری دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

بهتاش جمالیه بسطامی

دانشجوی دکتری مدیریت بازرگانی گرایش بازاریابی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

هدف از پژوهش حاضر، بخش بندی پویای بازار بین المللی فراورده های نفتی ایران بر اساس رویکرد اقتصاد سنجی داده های پانلی و روش ترکیبی جدیدی مبتنی بر الگوریتم های داده کاوی است. بدین منظور، در مرحله اول داده های ۳۵ کشور واردکننده بنزین در منطقه‎های خاورمیانه، آسیا و اقیانوسیه بین سال های ۱۹۹۵ تا ۲۰۱۲ تجزیه و تحلیل شدند و تاثیر مولفه های شناسایی شده بر واردات بنزین در قالب هفت فرضیه بررسی شد. نتایج این مرحله نشان داد اندازه بازار، توسعه اقتصادی، ساختار بازار آزاد، قیمت خرده فروشی بنزین و کشش درآمدی تقاضای بنزین، تاثیر مستقیم و معناداری بر واردات بنزین می‎گذارند. در مرحله دوم، پس از بخش بندی بازار بین المللی بنزین با استفاده از مولفه های شناسایی شده و الگوریتم داده کاوی درخت تصمیم CART، دنباله های انتقال کشورهای وارد کننده بنزین به بخش های مختلف شناسایی شدند. در ادامه، با استفاده از الگوریتم های داده کاوی K-Means، شبکه عصبی کوهنن و دو مرحله ای، به بخش بندی این دنباله ها اقدام شد. بررسی کیفیت بخش ها از طریق شاخص سیلهوت، نشان‎دهنده برتری الگوریتم شبکه عصبی کوهنن بود و این الگوریتم به‎عنوان روش مناسب بخش بندی دنباله ها انتخاب شد.

کلیدواژه ها

بخش بندی پویا, داده‎های پانلی, دنباله, روش بخش‎بندی, معیار بخش‎بندی, مولفه های اساسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.