مروری انتقادی بر نظریات هستی شناسانه مصنوعات تکنیکی
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: دوفصلنامه فلسفه علم، دوره: 13، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_IHCSP-13-1_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 141
نویسندگان
دانشجوی دکترا فلسفه علم و فناوری پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
دانشیار گروه فلسفه علم پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعاتی فرهنگی
چکیده
مسئله هستی شناسی مصنوعات تکنیکی این است که چه چیزی باعث می شود یک شیء به عنوان یک مصنوع تکنیکی لحاظ شود. از آنجا که مصنوع تکنیکی کارکردی را برای کاربران محقق می کند، اغلب نظریات با تحلیل مفهوم کارکرد به بررسی هستی مصنوعات پرداخته اند. دسته ای از نظریات با توجه به ساختار فیزیکی مصنوع و نقش علی که در ایفای کارکرد دارد، به تبیین هستی مصنوعات پرداخته اند، برخی دیگر بر مقاصد عامل ها در طراحی و کاربرد مصنوعات تاکید کرد ه اند و کارکرد را همان قصد عامل تلقی کرده اند. برخی نیز تطور یک مصنوع یعنی تاریخچه انتخاب و بازتولید یک مصنوع را در هستی آن موثر دانسته اند.با توجه به نواقص نظریه های نقش علی، قصدی و تطوری، تلاش هایی برای ارایه نظریه های ترکیبی صورت گرفته است. ما در این مقاله ضمن مرور مهم ترین نظریات هستی شناسی مصنوعات تکنیکی، از رهگذر نقد و بررسی آن ها توضیح می دهیم که یک نظریه هستی شناختی مناسب برای مصنوعات باید به چه مسائلی پاسخ دهد.کلیدواژه ها
فلسفه تکنولوژی, مصنوعات, کارکرد, قصد, طرح, هستی شناسی مصنوعاتاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.