بازیابی یون مس با روش فلوتاسیون یونی قبل از فرایند استخراج حلالی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه کارافن، دوره: 20، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_KARFN-20-1_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 105
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی جعفری

عضو هیات علمی، گروه مهندسی معدن، دانشگاه فنی و حرفه ای، تهران، ایران

چکیده

فلوتاسیون یونی روشی جهت بازیابی یون های فلزی از محلول های آبی می باشد. در این روش یون های فلزی در کف شناور شده بازیابی می شوند. در روش هیدرومتالورژی جهت استحصال مس از محلول فروشویی، ابتدا با روش استخراج حلالی (SX) محلول تغلیظ شده و سپس با روش بازیابی الکترولیتی مس بازیابی می شود. SX ، روشی رایج اما دارای محدودیت در حداقل غلظت محلول ورودی می باشد. در نتیجه محلول های رقیق با این روش قابل تغلیظ نیستند. در این مطالعه بکارگیری روش فلوتاسیون یونی جهت بازیابی مس از یک محلول رقیق فروشویی مربوط به معدن مس قم، بررسی شده است. آزمایش ها در سلول مکانیکی نوع دنور، در PH های ۹،۶ و ۱۲ بر روی محلول رقیق شده ی معدن با غلظت یون مس ۱۰ میلی گرم بر لیتر انجام شد. سدیم دو دسیل سولفات (SDS) و هگزا دسیل تری متیل آمونیوم برومید (HTAB) به عنوان کلکتور، متیل ایزوبوتیل کربونیل (MIBC) و اتانول نیز به عنوان کفساز استفاده شدند. کارایی این روش با اندازه گیری بازیابی مس بررسی شد. بهترین نتیجه در pH ۱۲، استفاده از کلکتور HTAB به میزان mg/l ۱۰۰ و کفساز MIBC به میزان ۱/۰% (V/V) بدست آمد. در این شرایط بازیابی مس و ۳/۸۲% بوده است.

کلیدواژه ها

استخراج حلالی, بازیابی, فروشویی, هیدرومتالورژی, فلوتاسیون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.