بررسی اثر برنامه‎های وفادارسازی بر وفاداری مشتریان بیمه آسیا با استفاده از طرح چهارگروهی سالومون

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت بازرگانی، دوره: 11، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JIBM-11-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 128
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی محمدی

استاد، گروه مدیریت، دانشکده اقتصاد، مدیریت و علوم اجتماعی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

سیدمسلم علوی

دانشجوی دکتری، گروه مدیریت سیستم، دانشکده اقتصاد، مدیریت و علوم اجتماعی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

الهه پورموردینی

کارشناس ارشد، گروه مدیریت بازرگانی، دانشکده مدیریت، دانشگاه شهید بهشتی، تهران. ایران

چکیده

هدف: وفادارسازی مشتریان در بازارهای رقابتی امروز، نقش تعیین‎کننده‎ای در بقای سازمان‎ها دارد و برنامه‎های وفادارسازی، از جمله ابزارهای مطرح در این ارتباط به‎شمار می‎آیند. در پژوهش کاربردی حاضر با رویکرد تجربی و در قالب اجرای طرح چهارگروهی سالومون، اثر ابعاد برنامه‎های وفادارسازی بر وفاداری مشتریان شرکت بیمه بررسی شده است. روش: جامعه آماری در این پژوهش مشتریان بیمه آسیا بودند که با روش تصادفی ساده، ۲۰۰ نفر از آنها در چهار گروه انتخاب شده‎اند. روایی پرسش‎نامه از روش ظاهری به تایید رسید؛ در حالی که در سنجش پایایی از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. در تحلیل یافته‎ها، آزمون‎های تی زوجی مستقل و تی زوجی وابسته به اجرا درآمد. یافته‎ها: یافته‎ها نشان داد که بر اساس آزمون پنج‎گانه روش سالومون، به‎طورکل برنامه‎های وفادارسازی بر وفاداری مشتریان موثرند. یافته دیگر نشان داد که از میان انواع پاداش‎‎هایی که می‎توان در برنامه‎های وفادارسازی ارائه کرد، پاداش‎های نرم آنی، سخت آنی و سخت مدت‎دار، به‎ترتیب اثرهای بیشتری بر وفاداری مشتریان دارند. نتیجه‎گیری: با افزایش سطح رقابت در بازارهای امروزی و ورود مستمر رقبای جدید، شرکت‎ها برای حفظ جایگاه و از طرفی توسعه کسب‎وکار خود ملزم هستند که در وهله اول به اجرای برنامه­های وفادارسازی بپردازند، به‎ویژه برنامه‎هایی همچون رفتار ترجیحی با مشتری، شناساندن مشتری و ارتقای مقام اجتماعی وی، ستایش کلامی، ایجاد حمایت احساسی و روحی از آنها و احترام به عزت نفس مشتریان؛ سپس به‎منظور جذاب کردن پیشنهاد قیمت خدمات، تخفیف‎ها و جایزه‎هایی را برای مشتریان در نظر بگیرند.

کلیدواژه ها

برنامه وفادارسازی, برنامه‎های سخت و نرم, برنامه آنی و مدت‎دار, وفاداری مشتری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.