سرمایه اجتماعی از منظر قرآن؛ مولفه ها، عوامل، راهبردها

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت سرمایه اجتماعی، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JSCM-6-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 114
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی حمیدی زاده

استادیار دانشکده مدیریت و حسابداری، پردیس فارابی دانشگاه تهران، قم، ایران

هادی ظفری

دانشجوی دوره دکتری، دانشکده مدیریت و حسابداری، پردیس فارابی دانشگاه تهران، قم، ایران

سلمان بابایی گواری

دانشجوی دوره دکتری، دانشکده الهیات، پردیس فارابی دانشگاه تهران، قم، ایران

چکیده

سرمایه اجتماعی از مفاهیم مهم در علوم اجتماعی و جامعه شناسی نوین و وجود آن از عناصر ضروری برای رسیدن به اهداف متعالی جامعه و انسجام اجتماعی است. از آنجا که قرآن منبع اصلی معارف اسلامی است، هدف اساسی این پژوهش بیان مولفه های قرآنی سرمایه اجتماعی و سپس یافتن عوامل علی تاثیرگذار، زمینه ای، مداخله گر، و راهبردهای آن بود. پژوهش حاضر، بر اساس نوع هدف بنیادی و به لحاظ روش کیفی و دارای رویکرد استقرایی است. در شناسایی مدل، از تکنیک داده بنیاد استفاده شد. پس از بررسی آیات مرتبط با موضوع، ۵۶ کد برای سرمایه اجتماعی مد نظر یافت شد. بر اساس مدل ناهاپیت و گوشال مبانی سرمایه اجتماعی به سه بعد شناختی، ساختاری، و ارتباطی قابل تقسیم است. بعد از کاربست تکنیک داده بنیاد می توان گفت این مبانی نیازمند یک سری عوامل مهم اند که در صورت نبود آن ها سرمایه اجتماعی شکل نمی گیرد؛ که مهرورزی، تنش زدایی، حمایت اجتماعی، انسجام اجتماعی، هنجارگرایی، و ... مهم ترین عواملی هستند که با توجه به آموزه های قرآن می توانند باعث افزایش سرمایه اجتماعی شوند. در نهایت از مجموعه مولفه های قرآنی الگوی مفهومی ارائه می شود.

کلیدواژه ها

تئوری داده بنیاد, سرمایه اجتماعی, قرآن کریم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.