تبیین فرایند شکل گیری بی رمقی زناشویی در زنان دارای همسر وابسته به مصرف مواد افیونی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: دوفصلنامه مشاوره و روان درمانی خانواده، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_FCP-12-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 53
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد خالدیان

دانشجوی دوره دکتری، رشته مشاوره،پردیس بین المللی ارس دانشگاه تهران، ایران.

سمیه شاهمرادی

استادیار گروه مشاوره، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

یاسر مدنی

استادیار گروه مشاوره، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

یک خانواده موفق، سازگار و سالم بر پیوندها، تعاملات و ارتباطات هیجانی و اعتماد­ میان زن و شوهر و اعضا به همدیگر بناشده که آرامش و آسایش اعضای خانواده در گرو آن است. پژوهش حاضر با هدف بازگفت فرایند شکل گیری بی رمقی زناشویی در زنان دارای همسر وابسته به مصرف­ مواد افیونی با رویکرد نظریه زمینه ای انجام شد. پژوهش حاضر به روش کیفی، نظریه زمینه ای انجام شد. در این پژوهش، جامعه آماری دربرگیرنده زنان با دامنه سنی ۲۵ -۴۵ سال و دارای همسر وابسته به مصرف ­مواد افیونی از مشتقات خشخاش (صنعتی و سنتی) شهرستان قروه در سال های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ مراجعه کننده به درمانگاه نیکو سلامت قروه بود. انتخاب نمونه­ها به روش نمونه­گیری­ هدفمند بود، اندازه نمونه در این پژوهش با ۱۷ نفر به اشباع رسید و مصاحبه نیمه ساختاریافته جهت گردآوری داده­ها انجام شد. به منظور تسهیل در فرآیند کدگذاری و تحلیل­ از نرم­افزار MAXQDA استفاده گردید. عوامل تاثیرگذار در شکل گیری بی رمقی زناشویی در زنان دارای همسر وابسته به مصرف ­مواد افیونی دربرگیرنده عوامل زمینه­ساز دربرگیرنده عوامل فردی، روانی و میان فردی؛ عوامل آشکارساز دربرگیرنده عوامل خانوادگی، شخصیتی و ارتباطی؛ عوامل تداوم بخش دربرگیرنده عوامل اجتماعی، فرهنگی و عوامل محیطی؛ و عوامل تشدیدکننده دربرگیرنده عوامل هیجانی، عوامل مربوط به سبک زندگی و جنسی شناسایی و استخراج گردید. عوامل فراوانی در فرایند شکل گیری بی رمقی زناشویی در زنان دارای همسر وابسته به مصرف ­مواد افیونی نقش دارند که می­توان با شناسایی آن ها در محیط ها، فرهنگ ها و جوامع گوناگون اقدامات کارسازی در راستای کاهش بی رمقی زناشویی و حتی پیشگیری از وابستگی به مصرف مواد تنظیم و تدوین نمود و زمینه آگاهی عمومی را ایجاد نمود.

کلیدواژه ها

بی رمقی زناشویی, سوءمصرف مواد افیونی, وابستگی به مصرف مواد افیونی, نظریه زمینه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.