تخمین عمر غلتک های نورد حلقه جهت شکل دهی اسپول موتور به روش مانسون-هالفورد-هایباخ

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله مهندسی هوانوردی، دوره: 22، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JOAET-22-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 89
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی نگهبان برون

دانشگاه هوایی شهید ستاری- دانشکده هوافضا

مصطفی لیوانی

دانشگاه علوم و فنون هوایی شهید ستاری، تهران،ایران

محسن دهقانی محمدآبادی

ایران، تهران، دانشگاه هوایی شهید ستاری، دانشکده هوافضا، گروه دینامیک پرواز و کنترل

محمد نیکویی

دانشگاه علوم و فنون هوایی شهید ستاری، تهران،ایران

چکیده

نورد حلقه جهت تولید حلقه­های بدون درز کاربرد دارد. این حلقه­ها دارای خواص منحصر به فرد از جمله جریان مناسب دانه­بندی و مقاومت در برابر رشد ترک می­باشند. اسپول موتور هواپیما معمولا به این روش تولید می­شود. خرابی غلتک­ها در هنگام ساخت حلقه ممکن است منجر به خراب شدن ساختار و هندسه اسپول موتور و بروز حوادث جبران ناپذیر گردد. ارزیابی و بررسی عمر غلتک­های دستگاه نورد حلقه تاثیر مستقیمی بر پروفیل حلقه خروجی دارد لذا در این پژوهش به تخمین عمر غلتک­های نورد حلقه پرداخته شد. در ابتدا انواع روش­های تخمین عمر و روش­های ارزیابی آسیب تجمعی بررسی گردید. با شبیه سازی فرایند نورد حلقه جهت تولید یک نمونه اسپول موتور، تاریخچه بارگذاری غلتک­ها در طی فرایند استخراج شد. با توجه به تاریخچه بارگذاری مقدار تنش­های ایجاد شده در غلتک­ها در یک سیکل بارگذاری تعیین و در ادامه با کمک روش تنش- عمر و روش­های مختلف آسیب تجمعی، تخمین عمر انجام گردید. با توجه به نتایج حاصل از پژوهش مشخص گردید که غلتک اصلی با اعمال نیروهای ترمومکانیکی به طور قابل ملاحظه­ای تحت تاثیر تنش­های مکانیکی است. از سوی دیگر مندرل با اعمال نیروهای مذکور متاثر از تنش­های حرارتی است. در مجموع جهت افزایش عمر غلتک­ها و کاهش اثرات تنش­های ترمومکانیکی می­بایست یکنواختی دما در حین کارکرد در غلتک­ها حفظ شود لذا خنک­کاری مناسب تاثیر قابل ملاحظه­ای بر افزایش عمر خواهد داشت. در ضمن اثر تنش خمشی حاصل از شکل­دهی اسپول مورد نظر بر روی عمر مندرل قابل توجه نیست.

کلیدواژه ها

تخمین عمر, نورد حلقه, آباکوس, آسیب تجمعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.