بررسی عوامل مؤثر روی مرگ ریز نمونه ها در ریز ازدیادی گردوی ایرانی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: هفتمین کنگره علوم باغبانی ایران
  • کد COI اختصاصی: BAGHBANI07_198
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 741
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شادی محمدی نژاد

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه بوعلی سینا همدان

منصور غلامی

دانشیار گروه علوم باغبانی دانشگاه بوعلی سینا همدان

محمود اثنی عشری

دانشیار گروه علوم باغبانی دانشگاه بوعلی سینا همدان

چکیده

با هدف بررسی ریز ازدیادی دو ژنوتیپ برتر گردوی ایرانی ( Z60 و منتخب 305 ) در منطقه تویسرکان استان همدان، از شاخه های حاصل از رشد سال جاری در بهار قلمه های تک گره تهیه شد. پس از انجام مراحل ضد عفونی، نمونه ها در محیط های WPM و DKW کشت شدند. طی مرحله ی پرآوری شاخساره، بیشترین میزان ترشح فنول و به تبع آن بالاترین درصد تلفات ریز نمونه مشاهده شد، اما ژنوتیپ منتخب 305 فنول کمتری تولید کرد و به همین دلیل نسبت به ژنوتیپ Z60 از رشد شاخساره ی بیشتر و سریعتری هم برخوردار بود. همچنین در روند آزمایش مشکل جدیدی که سیاه شدن نمونه 24 ساعت پس از انتقال به محیط ریشه زایی بود بروز کرد. این فرآیند از نوک برگ ها شروع شد و به سمت ساقه پیش رفت و طی 6-3 روز تمامی نمونه ها را از بین برد. به منظور بررسی برخی عوامل محدود کننده رشد ریز نمونهها در محیط کشت تغییراتی مانند غلظت عناصر ماکرو، غلظت هورمون BA و IBA و مقدار آگار ارزیابی شد. نتایج نشان داد که این عوامل در بروز این حالت تأثیری ندارند و برای مشخص نمودن علت آن بررسی های بیشتری لازم است.

کلیدواژه ها

ریزازدیادی، گردوی ایرانی، ژنوتیپ، فنول

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.