کاهش قهوه ای شدن ریز نمونه های سه رقم نظنز، سبری و شکری گلابی در کشت درون شیشه ای

سال انتشار: 1390
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 978

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

BAGHBANI07_187

تاریخ نمایه سازی: 6 دی 1391

چکیده مقاله:

ارقام نطنز، سبری و شکری گلابی از بهترین ارقامی هستند که در ایران در سطح وسیعی کشت و کار شده و بازارپسندی خوبی دارند ولی تکثیر آنها مشکل است. کشت درون شیشه ای یکی از روش هایی است که برای کاهش این مشکل مفید است. به هر حال مانند بسیاری از گیاهان چوبی، درصد بسیار بالایی از ریزنمونه ها در اولین مرحله از کشت بافت به دلیل ترشح مواد فنولی و قهوه ای شدن محیط کشت از بین می روند. هدف این آزمایش، بررسی اثر رقم، محیط کشت، زمان نمونه گیری، نوع ریزنمونه و روش کنترل قهوه ای شدن بر شدت این عارضه در بافت ها و محیط کشت می باشد. جوانه های انتهایی و جانبی به عنوان ریزنمونه در بهار و تابستان پس از استریلیزاسیون در محیط کشت WPM و MS کشت شدند. بر اساس نتایج این آزمایش، رقم سبری بیشترین شدت قهوه ای شدن را داشت. همچنین مشخص شد که شدت قهوه ای شدن در ریزنمونه هایی که در تابستان کشت شده بودند، در ماکسیمم مقدار خود و حدود 95 درصد بود. قهوه ای شدن در محیط کشت MS از WPM بالاتر بود. نوع ریز نمونه نیز قهوه ای شدن را تحت تاثیر قرار داد و جوانه های انتهایی نسبت و جوانه های جانبی دوم و سوم فنول بیشتری ترشح کردند. سرانجام، انتخاب جوانه های جانبی به جای جوانه انتهایی به عنوان ربز نمونه در فصل بهار و نگهداری آنها در محیط سرد با دمای 4 درجه سانتیگراد بمدت 10 تا 12 ساعت و 100 میلی گرم در لیتر اسید آسکوربیک قبل از ضد عفونی برای 15 دقیقه در سه رقم گلابی برای کاهش قهوه ای شدن مفید بود. استفاده از 100 میلی گرم در لیتر پلی وینیل کلراید در محیط کشت تاثیری در کنترل این عارضه نداشت.

کلیدواژه ها:

نویسندگان

صفیه وطن دوست جرتوده

دانشجوی دکتری علوم باغبانی دانشگاه فردوسی مشهد

غلامحسین داوری نژاد

دانشیار گروه علوم باغبانی دانشگاه فردوسی مشهد

علی تهرانی فر

دانشیار گروه علوم باغبانی دانشگاه فردوسی مشهد

حامد کاوه

دانشجوی دکتری علوم باغبانی دانشگاه فردوسی مشهد

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Aliyu , O. M . 2005 _ Application of tissue ...
  • Block, R. and Lankes, C. 1996 _ Measures to prevent ...
  • Kumar, B. and Zhang, Y. 20O8 .Adventitious shoot regeneration from ...
  • Mayer, A.M. and Harel, E. 1979. Polyphenol oxidases in plants. ...
  • نمایش کامل مراجع