مقایسه اثربخشی رویکرد هیجان مدار و طرحواره درمانی برکنترلگری و رضایت از زندگی زنان نابارور

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه خانواده و بهداشت، دوره: 13، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ASTAR-13-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 250
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه زمانی نیا

گروه مشاوره، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران

محمد جواد اصغری ابراهیم آباد

گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

علی اکبر ثمری

گروه روانشناسی، واحد کاشمر، دانشگاه ازاد اسلامی، کاشمر، ایران

چکیده

هدف از مطالعه پژوهش مقایسه اثربخشی رویکرد هیجان مدار و طرحواره درمانی برکنترلگری و رضایت از زندگی زنان نابارور است. روش پژوهش نیمه آزمایشی بود که با دو گروه آزمایش، طرح پیش آزمون – پس آزمون و یک گروه کنترل اجرا شد. از جامعه آماری زنان نابارور در مرکز ناباروری میلاد مشهد ۴۵ نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در سه گروه ۱۵ نفری گزینش شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه کنترلگری(امینی و همکاران، ۱۳۹۷) پرسشنامه رضایت از زندگی داینر(۱۹۹۵) در پیش آزمون پاسخ دادند. سپس گروه های آزمایش در هشت جلسه ۹۰ دقیقه ای، با رویکرد هیجان مدار و طرحواره درمانی شرکت کردند وگروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. بعد از اتمام جلسات پرسشنامه ها مجدد پاسخ داده شد. داده ها با استفاده نرم افزار ۲۶spss- و روش تحلیل کوواریانس بررسی شدند. یافته های تحقیق نشان داد که در مراحل پس آزمون و پیگیری بین گروه های آزمایش، رویکرد هیجان مدار و رویکرد طرحواره درمانی با گروه کنترل تفاوت معنادار وجود دارد. نتایج تحلیل اندازه گیری مکرر نشان داد که هر دو درمان هیجان مدار و طرحواره درمانگری بر افزایش رضایت از زندگی و کاهش کنترلگری موثر است(۰۰۱/۰> p ) نتایج زوجی نشان داد اثربخشی رویکرد طرحواره درمانی نسبت به هیجان-مدار تاثیر بیشتری بر کنترلگری زنان داشته است و رویکرد هیجان مدار بر رضایت از زندگی بهتر عمل کرده است.

کلیدواژه ها

کلید واژه ها: رویکرد هیجان مدار, طرحواره درمانی, کنترلگری, رضایت از زندگی, ناباروری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.