مقایسه آزمایشگاهی اثربخشی دو سیستم سفیدکننده دندان ۱۶% Kimia و ۱۵% Opalesence PF

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد، دوره: 29، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JMDS-29-3_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 85
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شاهین کسرایی

استادیار گروه ترمیمی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان

زهرا خاموردی

استادیار گروه ترمیمی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی همدان

سلیمه کاغذی

دندانپزشک

چکیده

مقدمه: امروزه زیباسازی دندان ها و دندانپزشکی زیبائی بخش مهمی از درمان های دندانپزشکی را به خود اختصاص داده است در این میان، درمان سفیدسازی دندان ها به عنوان روشی ساده، ایمن و موثر می تواند انتظارات گروه وسیعی از بیماران را برآورده سازد. با توجه به روند تولید مواد دندانپزشکی ایرانی هدف از این مطالعه در نظر دارد تا با یک بررسی آزمایشگاهی اثر سفیدکنندگی و سرعت اثربخشی ژل سفیدکننده کیمیا و Opalescence PF را به روش استفاده از تری مورد مقایسه قرار دهد. مواد وروشها: این مطالعه به روش تجربی و با تکنیک مشاهده ای برروی ۴۰ دندان سانترال فک بالائی خارج شده و کاملا سالم، فاقد پوسیدگی و تغییر رنگ ناشی از عوامل خارجی یا داخلی انجام شد. ریشه دندان ها با ۲ لایه لاک ناخن پوشانده شده آنگاه به دو گروه ۲۰ تائی تقسیم شده و داخل موم قرمز مانت شدند. پس از انجام مراحل تهیه تری مخصوص سفید سازی برای هر دو گروه، از دندان ها فتوگرافی تهیه شد و ارزش عددی میزان روشنایی رنگ آنها با روش چشمی توسط نمونه انتخاب رنگ ویتا کلاسیک تعیین وثبت گردید. سپس دندان ها به مدت یک ساعت در روز برای دو هفته متوالی تحت درمان سفیدسازی با ژل های کاربامید پراکساید ۱۶% کیمیا  (Kimia.Co, Aghelmanesh, Tehran,  IRAN BN:۰۸۲۰۰۳) و(Ultra Dent Products INC , ۵۰۵ West ۱۰۲۰۰ South ۸۲۸۰۳ EP-NO:۰۵۲۲۰۸۷)Opalescence PF۱۵%  قرار گرفتند. ارزیابی مجدد میزان روشنی رنگ دندان ها هر روز قبل از تکرار درمان و همچنین یک ماه بعد از اتمام دوره درمان انجام شده و تفاوت ارزش عددی روشنی رنگ، قبل از درمان نسبت به بعد از درمان محاسبه و ثبت گردید. تجزیه و تحلیل آماری توسط آزمون های Signed  test و ANOVA و Mann-Whitney U صورت گرفت. یافته ها: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که اثر سفیدکنندگی هر دو ژل به لحاظ آماری معنی دار است (۰۰۱/۰ P< ). میزان تغییر روشنی رنگ برحسب ولیو درگروه درمان شده با ژل کیمیا در پایان پژوهش نسبت به قبل از شروع درمان۶ درجه و در گروه Opalescence PF معادل ۳/۶ درجه بود. تاثیر این دو ژل از نظر میزان اثر سفیدکنندگی به لحاظ آماری اختلاف معنی دار با یکدیگر ندارند. نتیجه گیری: هردو ژل کاربامید پراکساید ۱۶% کیمیا و ۱۵% Opalescence PF به روش استفاده از تری به طور موثر موجب روشن شدن رنگ دندان ها شده و از نظر میزان سفیدشدن دندان ها اثربخشی یکسانی داشت.

کلیدواژه ها

سفید سازی, کاربامید پراکساید, عامل سفید کننده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.