اثر سمیت حاد دیازینون روی سیستم آنتی اکسیدان و پراکسیداسیون لیپیدی کلیه موش صحرایی

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: دانشور پزشکی (نشریه پژوهشی پایه و بالینی)، دوره: 16، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_DMED-16-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 103
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم عباس نژاد

مهوش جعفری

علیرضا عسگری

رضا حاجی حسینی

منصوره حاجی غلامعلی

مریم صالحی

محمد سلیمیان

چکیده

مقدمه و هدف: دیازینون یکی از گسترده ترین ارگانوفسفره هایی است که در کشاورزی به کار می رود. اثرات سمی این ترکیب از طریق مهار آنزیم استیل کولین استراز اعمال می شود که برای عملکرد صحیح سیستم عصبی لازم است. مطالعات نشان می دهد، ارگانوفسفره های مختلف قادر به تولید رادیکال های آزاد و اختلال در سیستم آنتی اکسیدان بدن هستند. هدف از این مطالعه ارزیابی تاثیر دیازینون روی سیستم آنتی اکسیدان و پراکسیداسیون لیپیدهای کلیه موش صحرایی است.   مواد و روش ها: موش های صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند که شامل گروه کنترل و سه گروه آزمایش بودند که دوزهای مختلف دیازینون (سی، پنجاه و صد میلی گرم بر کیلو گرم وزن بدن) را به صورت داخل صفاتی دریافت کردند. ۲۴ ساعت پس از تزریق حیوانات بیهوش و بافت کلیه جدا شد. فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، گلوتاتیون S – ترانسفراز و لاکتات دهیدروژناز و همچنین غلظت گلوتاتیون و مالون دی آلدئید با روش های بیوشیمیایی تعیین شد.   نتایج: فعالیت آنزیم های کاتالاز و سوپراکسید دیسموتاز در دوزهای بالاتر از mg/kg ۳۰ دیازینون و میزان مالون دی آلدئید در دوز mg/kg۱۰۰ در مقایسه با کنترل افزایش یافته، در حالی که سطح گلوتاتیون در این غلظت ها کاهش می یابد. فعالیت آنزیم های گلوتاتیون S – ترانسفراز و لاکتات دهیدروژناز تغییر معناداری در مقایسه با گروه کنترل نشان نمی دهند.   نتیجه گیری: دیازینون باعث القاء تولید رادیکال های آزاد و استرس اکسیداتیو می شود. افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت همراه با تخلیه سطح GSH نشان دهنده آسیب اکسیداتیو بافت کلیه است.

کلیدواژه ها

دیازینون, کلیه, سیستم آنتی اکسیدان, پراکسیداسیون لیپیدها, موش صحرایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.