تنوع ژنتیکی برخی از ژنوتیپ های پاکوتاه محلب (Prunus mahaleb L.) با استفاده از نشانگرهای مورفولوژیکی و مولکولی

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: هفتمین کنگره علوم باغبانی ایران
  • کد COI اختصاصی: BAGHBANI07_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 751
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد جواد حبیب زاده

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، بخش اصلاح نهال و بذر

ابراهیم گنجی مقدم

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، بخش اصلاح نهال و بذر

محمد حاجیان شهری

بخش گیاهپزشکی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، بخش گیاه

محمود رضا کریمی شهری

بخش گیاهپزشکی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، بخش گیاه

چکیده

در این تحقیق، تنوع ژنتیکی 30 ژنوتیپ پا کوتاه گزینش شده محلب انتخاب و با استفاده از نشانگرهای مورفولوژیک و RAPD مورد بررسی قرار گرفت. جهت بررسی های مورفولوژیکی 14 صفت مورد استفاده قرار گرفت. جهت تکثیر DNA نمونه ها در واکنش PCR از 21 آغازگر ده نوکلئوتیدی انتخاب شد که در نهایت 17 آغازگر تولید باندهای چند شکلی نموده و برای تجزیه و تحلیل نهایی مورد استفاده قرار گرفتند. در مجموع 94 باند در محدوده 250 تا 1000 bp به دست آمد . گروه بندی ژنوتیپ ها به روش تجزیه خوشه ای و با استفاده از الگوریتم UPGMA انجام گرفت و بر این اساس سه گروه اصلی را نشان داد که این گروه های به دست آمده همبستگی مناسبی را با رده بندی تاکسونومی محلب داشتند . با توجه به جدول تشابه جاکارد بیشترین تشابه بین ژنوتیپ های DM90 و DM96 مشاهده گردید. در تجزیه و تحلیل داده های صفات مورفولوژیکی و رسم دندروگرام، ژنوتی پهای محلب نیز در سه گروه دسته بندی شدند که این سه گروه با گروه های حاصل از نشانگر مولکولی RAPD دارای تفاوت هایی بودند. این عدم انطباق را میتوان ناشی از عوامل متعددی دانست و از آنها در برنامه های اصلاح نژاد بهره برد.

کلیدواژه ها

محلب،تنوع ژنتیکی، نشانگرهای موفولوژیکی و مولکولی،RAPD

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.