بررسی میزان سرمایه اجتماعی در میان گروه های اجتماعی (منطقه حاشیه نشین و غیرحاشیه نشین) شهر مراغه

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: مجله مطالعات جامعه شناسی، دوره: 3، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_JOSSI-3-6_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 299
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم حشمت

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز؛ کارشناسی ارشد جامعه شناسی، تبریز، ایران.

حسین بنی فاطمه

استاد جامعه شناسی دانشگاه تبریز.

محمود علمی

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز. گروه علوم اجتماعی. تبریز، ایران.

چکیده

در تحقیق حاضر به بررسی میزان سرمایه اجتماعی گروه های سنی (جوانان، میان سالان و سالمندان) و هم چنین گروه های جنسی در دو منطقه حاشیه نشین و غیرحاشیه نشین پرداخته شده است. سه مولفه اصلی سرمایه اجتماعی که عبارت از:  اثربخشی جمعی، اعتماد و مشارکت اجتماعی با معرف های (انسجام و همبستگی اجتماعی، کنترل هنجاری غیررسمی، اعتماد بین فردی، اعتماد تعمیم یافته و اعتماد نهادی، مشارکت رسمی و مشارکت غیررسمی) سنجیده شد. مطالعه حاضر با استفاده از تئوری های سرمایه اجتماعی طرح ریزی شده است. تحقیق حاضر در سطح خرد و از نوع پیمایشی می باشد و گردآوری داده ها به وسیله پرسشنامه همراه با مصاحبه انجام شده است. جامعه آماری در این تحقیق شامل ۱۰۷۵۷ نفر از افراد حاشیه نشینان مراغه و نمونه آماری براساس فرمول کوکران شامل ۴۰۰ نفر می باشد. یک گروه ۴۰۰ نفری از غیرحاشیه نشینان نیز انتخاب گردیده است که از لحاظ سن و جنس دو گروه ۴۰۰ نفری با همدیگر همگن شده اند و در کل گروه شامل ۸۰۰ نفر می باشد. روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای است. در این بررسی با استفاده از تحقیقات قبلی صورت گرفته در عرصه داخلی و خارجی و استفاده از روش اعتبار محتوایی سوال ها پرسشنامه طراحی گردیده اند. جهت اطمینان از پایایی سوال ها پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید که با اجرای پرسشنامه در میان۳۰ نفر از  افراد نمونه، از اعتبار و روایی لازم برخوردار بود. یافته های تحقیق نشان دادکه میزان سرمایه اجتماعی در بین مناطق حاشیه نشین و مناطق غیرحاشیه نشین متفاوت است. هم چنین شاخص های سرمایه اجتماعی نیز به جز مشارکت غیررسمی در مناطق حاشیه نشین و غیرحاشیه نشین متفاوت بود و این شاخص ها در مناطق غیرحاشیه نشین بیش تر بوده است. در کل نتایج پژوهش نشان داد که حجم سرمایه اجتماعی موجود در مناطق غیرحاشیه نشین بیش تر از مناطق حاشیه نشین است.

کلیدواژه ها

Social capital, Urban, Suburban, Collective Efficacy, Trust, Formal And Informal Participation

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.