بررسی روند تحقیقات مربوط به چاه های هوشمند نفت و گاز

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی هوش مصنوعی، علم داده و تحول دیجیتال در صنعت نفت و گاز
  • کد COI اختصاصی: OILANDGAS01_036
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 628
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الناز پاشایی مرنی

کارشناس واحد مالکیت فکری، پژوهشگاه صنعت نفت

مریم توکل مقدم

استادیار، پژوهشگاه صنعت نفت ،

چکیده

با توجه به حجم عظیم منابع نفت و گاز کشور، فناور یهایی که بصورت بالقوه امکان بکارگیری آنها در خلق ارزش هرچهبیشتر از این منابع وجود دارد، توجه ویژهای را م یطلبند. یکی ا ز فناوری های نوین که در دو دهه ی اخیر برای بهینه سازیتکمیل و بهره برداری از چاه های نفت و گاز ، مورد استفاده قرار گرفته است، فناور ی چاه هوشمند است. استفاده از این فناوریمزایای متعددی را از دیدگاه اقتصادی و مدیریت مخزن ارائه می دهد. عملکرد چاه های هوشمند به صورت دوسره یعنی پایشو کنترل است. سنسورهای دورن چاهی برای اندازه گیری بلادرنگ خواص مختلف چاه (مانند دما ، فشار، جریان، ترکیب سیالو ...) و بسترهای نرم افزاری برای تجزیه وتحلیل عمیق این داده ها بکار می روند و سپس دستورالعمل تصمیم گیری مدیریتمخزن شکل می گیرد و از طریق وسایل ارتباطی به ابزار کنترل جریان برای کنترل و تنظیم جریان سیالات در نواحی مختلفمنتقل می شود. برای ای نکه بتوان یک چاه را هوشمند درنظر گرفت، باید هر دو بخش نظارت و کنترل هماهنگ با هم کارکنند . در حال حاضر، تعداد سامانه چاه هوشمند نسبتا بالغ و کامل کم است. در واقع اکثر چاه های نفت و گاز که از فناوریچاه هوشمند استفاده می کنند، مجموعه کامل از فناوری چاه هوشمند را ندارند . به منظور بهبود این سامانه پیچیده، لازم استتحقیقات هدفمندی در مورد فناوری های کلیدی انجام شود. گام نخست در هرگونه برنامه ریزی برای بررسی گزینه های فناوریمختلف و نهایتا برنامه ریزی برای دستیابی به فناوری های مطلوب، کسب و تحلیل اطلاعاتی است که بعضا براحتی قابل دسترسنیستند. از مهمترین منابع اطلاعات فناوری، اطلاعات منتشر شده در مقالات و پتنت های منتشر شده است . در مقاله حاضر،مقالات و اختراعات ثبت شده در حوزه فناوری های مربوط به چاه های هوشمند و تحلیل آنها انجام شده است . نتایج حاصلاز این مطالعه می تواند جهت گیری های پژوهشی در این حوزه را نمایان سازد که برای محققان کشور در ارتباط با این فناوریمفید خواهد بود.

کلیدواژه ها

چاه هوشمند نفت و گاز، پایش و نظارت دائمی، شیر کنترل بازه ای، اختراع، پتنت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.