کاربرد روش ماشین یادگیری QSPR در پیش بینی ضریب توزیع نرنست ترکیباتگوگردی در فرایند گوگردزدایی از سوخت با مایعات یونی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی هوش مصنوعی، علم داده و تحول دیجیتال در صنعت نفت و گاز
  • کد COI اختصاصی: OILANDGAS01_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 200
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی ابراهیم پور گرجی

دکتری مهندسی شیمی، دانشگاه علم و صنعت ایران

محمدامین ثباتی

دانشیار، دانشگاه علم و صنعت ایران

چکیده

حضور ترکیبات گوگردی در سوخت ها، منجر به ایجاد مزاحمت هایی در بخش انتقال و مصرف سوخت می شود. لذا، فرایندگوگردزدایی استخراجی از سوخت ها با استفاده از مایعات یونی می تواند مرکز توجهات بسیاری از محققان گردد. در این مطالعهسعی شده است تا با کمک داده های تجربی ضریب توزیع نرنست ترکیبات گوگردی بین فازهای غنی از مایعات یونی و غنیاز حلال هیدروکربنی، مدلی پیش بینی کننده مبتنی بر الگوریتم ماشین یادگیری در جهت پیش بینی این خاصیت توسعه دادهشود. این ماشین یادگیری، رابطه کمی ساختار-ویژگی QSPR است. قبل از محاسبه توصیف کننده ها، هر یک ازساختارهای ترکیبات گوگردی با تئوری تابع چگالی DFT و بر پایه B۳LYP و ++ G (d,p) ۳۱۱-۶ به کمک نرم افزارگائوسین بهینه شدند. بر اساس مدل به دست آمده، مشخص شده است که از بین تعداد زیادی توصیف کننده مولکولی ازساختارهای ترکیبات گوگردی، تنها یک توصیف کننده ساختاری با این خاصیت موردمطالعه رابطه کمی و کیفی دارد. ضریب تعیین مدل به دست آمده برابر ۴۰/۹۳ = ۲R می باشد. داده های پیش بینی شده با داده های تجربی مطابقت خوبی داشتند.توصیف کننده مولکولی از نوع نمایش سه بعدی مولکولی از ساختار که بر پایهی پراش الکترونی می باشد. با این توصیف کنندهپیش بینی خاصیت موردمطالعه برای ساختارهای جدیدی از ترکیبات گوگردی امکان پذیر است

کلیدواژه ها

گوگردزدایی استخراجی، یادگیری ماشین، رابطه کمی ساختار-ویژگی QSPR ، مایعات یونی، ضریب توزیعنرنست nK

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.