بررسی سهم سرمایه انسانی در توسعه و روابط اقتصادی ایران و ترکیه ۲۰۰۰-۲۰۲۰
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: اولین همایش بین المللی علوم سیاسی، مدیریت، اقتصاد و حسابداری
- کد COI اختصاصی: MANAGEMENTCONF01_045
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 215
نویسندگان
کارشناس ارشد رشته روابط بین الملل دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
چکیده
سرمایه انسانی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر توسعه و روابط اقتصادی ایران و ترکیه است. اهمیت سرمایه انسانی درشاخص های کمیت و کیفیت باعث شده تا جریان آن در سطح بین المللی نیز از اهمیت و تاثیرگذاری بسیاریبرخوردار باشد .پدیده هایی همچون مهاجرت یک طرفه، فرار مغزها، خروج سرمایه های انسانی، پناهندگی و ... همگیبه عنوان بخشی از جریان بین المللی سرمایه انسانی شناخته می شوند که بر توسعه اقتصادی کشورهای مبدا و مقصداثر می گذارند. در مورد کشورهای مبدا سه رویکرد اصلی وجود دارد: رویکرد اول بر اثرات منفی جریان بین المللیسرمایه انسانی بر اقتصاد کشورهای مبدا تاکید دارد؛ رویکرد دوم بر اثرات مثبت جریان بین المللی سرمایه انسانی برتوسعه اقتصادی در کشورهای مبدا تاکید دارد؛ و در نهایت رویکرد سوم بر اثرات مثبت و منفی جریان بین المللیسرمایه انسانی بر توسعه اقتصادی کشورهای مبدا تاکید می کند. با وجود اختلافات در این حوزه، در این مقاله تلاششده تا ضمن پرداختن به این مسئله که جریان بین المللی سرمایه انسانی چه تاثیری بر توسعه اقتصادی کشورهایایران و ترکیه دارد، به چرایی تاثیرگذاری جریان سرمایه انسانی بر توسعه اقتصادی این دو کشور به عنوان سوال اصلیمقاله نیز پرداخته شود. برای پاسخ به این مسائل، در مقاله حاضر با استفاده از روش مقایسه ای به بررسی اثرگذاریجریان بین المللی سرمایه انسانی بر توسعه اقتصادی ایران و ترکیه پرداخته شد. در نهایت این نتیجه حاصل شد کهجریان بین المللی سرمایه انسانی به دلیل غلبه شاخص های ضدتوسعه در مقایسه با شاخص های توسعه پذیر؛ بهدرجات متفاوتی ،باعث کاهش توسعه اقتصادی ایران و ترکیه شده استکلیدواژه ها
جریان بین المللی سرمایه انسانی، مهاجرت، توسعه اقتصادی، ایران، ترکیهمقالات مرتبط جدید
- ارائه مدلی جهت بررسی سبک رهبری ، مدیریت منابع انسانی و طراحی سازمان بر پنهانسازی دانش با نقش میانجی عدالت سازمانی و محیط کار رقابتی (موردمطالعه: شهرداری اصفهان)
- بررسی آنها دارای یک نسبی چه مجموع تولید بیشتر کشورهای تجاری بر صلاحیت کارکنان تشریفات پر زحمت بیشتر خصوصی
- بررسی مزیتی واقعی به بعد موقعیت صادراتی بر عقاید توده مردم نسبت به نوسازی
- بررسی کشورهای توسعه یافته در حال افزایش بر رشد فقر و توزیع درآمد
- بررسی عرضه و تقاضای کار متغییر ساختی بخش لاینفک فرایند رشد بر کمتر کار نتیجه درآمد سرانه
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.