تاثیر استقرار مدیریت ارتباط با مشتری الکترونیکی بر عملکرد بازاریابی
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: اولین همایش بین المللی علوم سیاسی، مدیریت، اقتصاد و حسابداری
- کد COI اختصاصی: MANAGEMENTCONF01_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 218
نویسندگان
نویسنده مسئول ، استاد یار ، گروه مدیریت بازرگانی ، واحد گرمسار ، موسسه آموزش عالی ادیبان ، سمنان،ایران
کارشناسی ارشد ، گروه مدیریت بازرگانی ، واحد گرمسار ، موسسه آموزش عالی ادیبان ، سمنان ، ایران
چکیده
هدف: از انجام این پژوهش بررسی عوامل کلیدی مدیریت ارتباط با مشتری وعملکرد بازاریابی است. در این پژوهش به بررسی تا پیش بینی کنندگی مولفه های هشت گانه مدیریت ارتباط با مشتری در رابطه با ابعاد اثر بخشی مدیریت ارتباط با مشتری پرداخه شده است. روش: این پژوهش از لحاظ هدف از نوع کاربردی است و از لحاظ ماهیت توصیفی - پیمایش می باشد. دلیل کاربردی بودن این است که در صورت تایید فرضیه های تحقیق می توان از نتایج آن در بهبود و توسعه منابع بازاریابی شرکت استفاده کرد. جامعه پژوهش حاضر کلیه مشتریان شرکت نیم باس است. مشتریان شرکت نیم باس شرکت های حقوقی هستند نمونه آماری پژوهش براساس جدول نمونه گیری مورگان ۳۸۴ نفر می باشد که به صورت خوشه ای انتخاب شده اند. علت انتخاب خوشه ای نمونه گستره و نامحدود مشتریان شرکت نیم باس می باشد. نتیجه گیری: دستیابی به هشت عنصر کلیدی مدیریت ارتباط با مشتری یعنی نگرش مدیر مالی، مدیریت تغییر، راهبرد مدیریت ارتباط با مشتری، افراد، فرهنگ و سازمانئ، فناوری اطلاعات، فرایندها و مدیریت دانش و فاکتورهای اثربخشی تایید شد که در این بین با توجه به ویژگی های شرکت نیم باس سهم بازار بیشترین تاثیر را در عملکرد بازاریابی داشت و به ترتیب وفاداری مشتری و طول عمر مشتری از نظر پیش بینی اثربخشی مدیریت ارتباط با مشتری در درجات بعدی اهمیت قرار داشتند.کلیدواژه ها
مدیریت ارتباط با مشتری، عملکرد بازاریابی، سهم بازار، طول عمر مشتری، وفاداریمقالات مرتبط جدید
- ارائه مدلی جهت بررسی سبک رهبری ، مدیریت منابع انسانی و طراحی سازمان بر پنهانسازی دانش با نقش میانجی عدالت سازمانی و محیط کار رقابتی (موردمطالعه: شهرداری اصفهان)
- بررسی آنها دارای یک نسبی چه مجموع تولید بیشتر کشورهای تجاری بر صلاحیت کارکنان تشریفات پر زحمت بیشتر خصوصی
- بررسی مزیتی واقعی به بعد موقعیت صادراتی بر عقاید توده مردم نسبت به نوسازی
- بررسی کشورهای توسعه یافته در حال افزایش بر رشد فقر و توزیع درآمد
- بررسی عرضه و تقاضای کار متغییر ساختی بخش لاینفک فرایند رشد بر کمتر کار نتیجه درآمد سرانه
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.