درآمدی بر بومی سازی فناوری انداره گیری در حین حفاری در تونل سازی به روش چالزنی و انفجار

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه بلور (علمی تخصصی مهندسی معدن)، دوره: 26، شماره: 45
  • کد COI اختصاصی: JR_BLUR-26-45_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 359
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی ارجمند آذر ورجوی

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد مکانیک سنگ دانشکده مهندسی معدن پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران ایران

جعفر خانی

دانشجوی دکتری مکانیک سنگ دانشکده فنی و مهندسی بخش معدن دانشگاه تربیت مدرس تهران ایران

سینا رستم آبادی

عضو پیوسته انجمن تونل ،ایران کارگروه تونلهای عمیق و طویل ،تهران، ایران

محمد غفوری مقدم

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد مکانیک سنگ دانشکده فنی و مهندسی بخش معدن دانشگاه تربیت مدرس تهران ایران

چکیده

با توسعه روزافزون صنایع معدنی و عمرانی صنعت تونل سازی نیز به دلیل بهره گیری از ظرفیت فضاهای زیرزمینی مورد توجه واقع شده است. امروزه حفاری تونل به روش چالزنی و انفجار با توجه به سرعت پیشروی بالا اقتصادی بودن و انعطاف پذیری بالا در محیط های غیر شهری به وفور مورد استفاده قرار میگیرد از آنجایی که در این روش الگوهای چالزنی و انفجار در هر مرحله بر اساس فرایض ساختاری زمین شناسی و ژئومکانیکی محیط طراحی میشوند وجود هرگونه عدم قطعیت در فرایض ممکن است منجر به مشکلاتی در دقت و کارایی طرح چالزنی و انفجار شود. از طرفی لزوم نظارت و ثبت وقایع انفجار به منظور بهینه سازی مراحل بعدی غیر قابل انکار است. به منظور فائق آمدن بر این مشکلات فناوری اندازه گیری در حین حفاری (MWD) توسعه داده شده است. در این پژوهش ابتدا فناوری MWD از لحاظ نحوه اکتساب داده به طور خلاصه بررسی شده و کاربرد آن در حوزه چالزنی و انفجار به صورت مروری مورد بررسی قرار گرفته است. در ادامه طرح ابزار دقیق مورد نظر برای بومی سازی فناوری و ایجاد مدل اولیه اکتساب داده برای به کارگیری در پژوهش آتی ارائه شده است. در این راستا ابتدا سازوکار مطلوب برای اکتساب داده در حوزه MWD برای هر کدام از ابزارها شرح داده شده و سپس یک ارزیابی اقتصادی برایتعیین حداقل هزینه مورد نیاز برای تهیه و راه اندازی تجهیزات انجام شد.

کلیدواژه ها

اندازه گیری حین حفاری، چالزنی و انفجار، تونل سازی، MWD، مپینگ زمین شناسی ،نظارت بر عملیات چالزنی و انفجار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.