ارزیابی پاسخ برخی ارقام جدید سیب زمینی به کشت های پاییزی و زمستانی در مناطق گرمسیری جنوب استان کرمان

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های کاربردی زراعی (زراعت سابق)، دوره: 34، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_AREOAJ-34-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 275
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی جهان نجاتی

دانشجوی دکتری زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد جیرفت

احمد آئین

رئیس و استادیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب کرمان

محمد حسن شیرزادی

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد جیرفت

غلامرضا افشارمنش

دانشیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاوورزی

چکیده

این تحقیق به منظور معرفی ارقام جدید سازگار با کاشت در پاییز و زمستان در مناطق گرمسیر جنوب استان کرمان انجام شد. آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در ۳ تکرار به مدت دو سال زراعی اجرا شد. فصل کشت در دو سطح (پاییز و زمستان) به عنوان فاکتور اصلی و ارقام سیب زمینی در ۱۰ سطح شامل کنکوردیا، اوتاوا، جورجینا، ریبرا، کرونادا، کولومبا، سیلوانا، چلنجر، آتوسا و سانته به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که بیشترین میانگین وزن غده قابل فروش در بوته از رقم کولومبا در کشت پاییزی سال اول و رقم اتاوا در کشت زمستانی در هر دو سال حاصل شد. کمترین درصد وزنی غده های غیر قابل فروش مربوط به رقم کولومبا در کشت پاییزی سال اول و کشت زمستانی سال دوم بود. وزن غده قابل فروش در بوته، شاخص برداشت، عملکرد بیولوژیک در هردو سال آزمایش، همبستگی مثبت و معنی داری با عملکرد قابل فروش داشتند. ارقام کولومبا، اتاوا و سانته در کشت پاییزی سال اول به ترتیب با عملکرد قابل فروش ۲۳/۴۴، ۱۹/۴۴ و ۹۴/۴۲ تن در هکتار و در سال دوم با ۳۵/۴۲، ۶۵/۴۰ و ۳۷/۴۰ تن در هکتار برتر از سایر ارقام بودند. هم چنین در کشت زمستانی ارقام اتاوا و کولومبا با تولید ۱/۴۶ و ۳۶/۴۲ تن در هکتار در سال اول و ۴/۴۸ و ۰۲/۴۳ تن در هکتار در سال دوم، برتر بودند. بنابراین ارقام کولومبا، اتاوا و سانته برای کاشت پاییزی و ارقام اتاوا و کولومبا برای کشت زمستانی در مناطق گرمسیر جنوب کرمان، توصیه می شوند.

کلیدواژه ها

شاخص برداشت, عملکرد بیولوژیک, عملکرد قابل فروش, فصل کشت, ماده خشک غده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.