بررسی تاثیر تاریخ کاشت هیبریدهای گروه های مختلف رسیدگی ذرت بر عملکرد کمی و کیفی علوفه در منطقه همدان

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های کاربردی زراعی (زراعت سابق)، دوره: 35، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_AREOAJ-35-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 86
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی متقی

استادیار، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج

چکیده

آزمایش حاضر به صورت کرت های خردشده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در ایستگاه تحقیقاتی اکباتان مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان انجام گردید. چهار تاریخ کاشت ۱ خرداد، ۲۰ خرداد، ۱۰ تیر و ۳۰ تیر در کرت های اصلی و هفت هیبرید شامل سه هیبرید زودرس (۲۰۱KSC، ۲۶۰ KSCو ۴۰۰KSC)، دو هیبرید میان رس (۶۴۷ KSC و ۶۷۸BC) و دو هیبرید دیررس (۷۰۳KSC و ۷۰۴KSC) در کرت های فرعی قرار گرفتند. با توجه به اینکه وقوع سرمای شدید پاییزه در نیمه دوم آبان ماه، مانع از برداشت به موقع علوفه هیبریدهای با دوره رشد طولانی ۷۰۳KSC و ۷۰۴KSC کشت شده در تاریخ کاشت چهارم گردید، صرفا داده های حاصل از تاریخ های کاشت اول تا سوم مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. بیشترین عملکرد علوفه تر و خشک به ترتیب به میزان ۶۰۰۰۸ و ۱۸۵۹۵ کیلوگرم در هکتار در تاریخ کاشت اول مشاهده شد و با تاخیر در زمان کاشت، عملکرد تر و خشک روندی کاهشی نشان داد. بیشترین عملکرد علوفه تر و خشک به ترتیب به میزان ۷۱۳۲۲ و ۲۱۵۲۷ کیلوگرم در هکتار متعلق به هیبرید دیررس ۷۰۳KSC با دوره رشد ۱۰۹ روزه بود. اگرچه هیبریدهای ۲۰۱KSC، ۲۶۰ KSC و ۴۰۰KSC کمترین مقادیر دوره رشد، عملکرد تر و خشک را داشتند، ولی از مقادیر بالای پروتئین خام و نسبت وزن بلال به بوته بهره مند بودند. پیشنهاد می شود که در صورت به تاخیر افتادن زمان کاشت ذرت سیلویی در منطقه همدان و مناطق با اقلیم مشابه، کشت هیبریدهای زودرس بخصوص هیبرید۴۰۰KSC ، در اولویت قرار گیرد.

کلیدواژه ها

عملکرد علوفه تر و خشک, درصد ماده خشک, پروتئین خام و دوره رشد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.