راهکارهای مقابله ای با استرس شغلی پرستاران شاغل در بخش های مراقبت ویژه

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: نشریه پرستاری مراقبت ویژه، دوره: 13، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JCCNUR-13-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 104
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده رقیه حاجی سیدرضایی

Nursing, School of Nursing and Midwifery, Shahed University, Tehran, Iran

نسرین علایی

Nursing, School of Nursing and Midwifery, Shahed University, Tehran, Iran

فرید زایری

Biostatistics, Proteomics Research Center and Department of Biostatistics, School of Allied Medical Sciences, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran

چکیده

زمینه و هدف: شغل افراد یکی از منابع مهم استرس محسوب می شود. در مشاغل مرتبط با پزشکی استرس بیشتری وجود دارد پرستاران خصوصا پرستاران بخش­های مراقبت ویژه، با استرس های شغلی بسیاری مواجه هستند که جهت مقابله با آن از راهکار های متعددی استفاده می کنند. شناسایی نوع و میزان استفاده از راهکارهای مقابله ای پرستاران در مواجهه با استرس شغلی می تواند در برنامه ریزی آموزشی آنها در راستای به کارگیری راهکارهای مقابله ای مناسب، مفید باشد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین راهکارهای مقابله ای با استرس شغلی پرستاران شاغل در بخش­های مراقبت ویژه بیمارستان­های شهر تهران، انجام شد. روش ها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی- مقطعی است که در سال ۱۳۹۸ در شهر تهران انجام شد. در این پژوهش پنج بیمارستان دانشگاهی که دارای بخش­های مراقبت­های ویژه بودند به روش تصادفی خوشه ای انتخاب شدند، سپس تمام پرستاران شاغل در بخش­های ویژه که رضایت آگاهانه به شرکت در پژوهش داشتند و واجد شرایط بودند به صورت سرشماری و به تعداد ۲۳۵ نفر مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های جمعیت شناختی و راهکارهای مقابله ای(Lazarus-Folkman) جمع­آوری و تجزیه و تحلیل شد. یافته ها: نتایج نشان داد نمره اکثر پرستاران(۷۵/۳ درصد) در به کارگیری راهکارهای مقابله ای در سطح نامطلوب بود(۱۴/۳۴±۶۵/۸۱). پرستاران بیشتر از راهکارهای مقابله ای مسئله محور(۱۱/۱۳±۴۷/۷۲) استفاده کردند. زیر مقیاس ارزیابی مجدد مثبت(۱۴/۸۰±۵۱/۵۵) از نوع راهکارهای مقابله ای مسئله محور و زیر مقیاس خویشتنداری(۱۲/۹۲±۴۵/۷۹) از نوع راهکارهای مقابله ای هیجان محور به میزان بیشتری توسط پرستاران مورد استفاده قرار گرفت. بین مشخصه جمعیتی سن با میزان راهکارهای مقابله ای تفاوت آماری معناداری مشاهده شد(۰/۰۳۷=P). نتیجه گیری: با توجه به نتایج مطالعه حاضر، آموزش استفاده مطلوب از راهکارهای مقابله ای به پرستاران ضروری به نظر می رسد.

کلیدواژه ها

Nurse, Intensive Care Unit, Job Stress, Coping Strategies, پرستار, بخش مراقبت ویژه, استرس شغلی, راهکارهای مقابله ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.