تاثیر قارچ (Lecanicillium longisporum (Hypocreales: Clavicipitaceae روی پارامترهای جدول زندگی زنبور پارازیتوئید (Aphelinidae :Hymenoptera) Encarsia formosa

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IPRJ-2-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 121
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمود فاضلی دینان

رضا طلایی حسنلویی

حسین الهیاری

عزیز خرازی پاکدل

حسین گلدانساز

چکیده

تاثیر قارچ Lecanicillium longisporum روی توان تولید­مثلی زنبور پارازیتوئید Encarsia formosaدر شرایط آزمایشگاهی مورد مطالعه قرار گرفت. آلودگی قارچی با ­پاشش غلظت ۱۰۵ × ۵/۹ کنیدی در میلی ­لیتر روی پوره سن سوم سفیدبالک گلخانه ایجاد شد و در چهار بازه زمانی صفر، ۲۴، ۴۸ و ۷۲ ساعت پس از پاشش در اختیار زنبور پارازیتوئید قرار گرفت. طول عمر، دوره پیش از تخم­گذاری، طول مدت تخم­گذاری و سایر پارامترهای مهم جدول زندگی در تیمارهای مختلف پس از اسپور­پاشی مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد که نرخ ذاتی افزایش جمعیت زنبور پارازیتوئید روی میزبان ­های سالم ۲۰۳/۰ بر روز بوده و در بازه ­های زمانی پس از پاشش قارچ روی میزبان، یک روند کاهشی روی نرخ ذاتی افزایش جمعیت زنبور ایجاد شد. نرخ خالص تولید مثل (R۰)، نرخ ناخالص تولید مثل (GRR)، زمان لازم برای رشد یک نسل (T) و نرخ متناهی رشد (λ) پارازیتوئید روی میزبان سالم به ترتیب ۷۵/۴۱ نتاج ماده، ۴۲/۴۳ نتاج ماده، ۳۲/۱۸ روز و ۲۲/۱ بر روز برآورد شد که اختلاف معنی­ داری را با بازه­ های زمانی پس از آلودگی قارچی میزبان نشان ­داد و بیانگر این نکته بود که توان تولیدمثلی زنبور پارازیتوئید روی میزبان ­های آلوده به قارچ در مقایسه با میزبان­های سالم کاهش می­ یابد.

کلیدواژه ها

پارامتر جدول زندگی, بازه زمانی, نرخ ذاتی افزایش جمعیت, Encarsia formosa, Lecanicillium

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.