برهمکنش عصاره چریش و قارچ Beauveria bassiana Vuillemin بر زنده مانی شپشه دندانه دارOryzaephilus surinaemnsis L. در شرایط آزمایشگاهی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی، دوره: 4، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IPRJ-4-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 58
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود لطیفیان

بهار راد

اسماعیل راه خدایی

جهانشیر شاکرمی

چکیده

هدف از انجام این پژوهش بررسی برهمکنش کشندگی عصاره چریش (Azadirachtaindica) و قارچ Beauveriabassiana در جمعیت شپشه دندانه دار در شرایط تغذیه از میوه خرما بود. سازگاری عصاره گیاه چریش و قارچ،  با بررسی رشد میسیلومی و درصد جوانه­زنی قارچ B. bassiana به روش اختلاط عصاره با محیط کشت مطالعه شد. پس از آن قدرت کشندگی عصاره چریش به صورت جداگانه و در تلفیق با قارچ B. bassiana به روش زیست­سنجی از طریق غوطه­ورسازی روی مرحله رشد لارو و حشره­کامل ارزیابی شد. نتایج نشان داد که قارچ B. bassianaدر محیط حاوی عصاره چریش توانایی رشد میسیلیومی و جوانه­زنی را دارد. کم­ترین درصد کاهش جوانه­زنی و رشد میسیلیومی در غلظت ۲۵۰ میکرولیتر در لیتر عصاره بوده و به ترتیب معادل ۵/۲ و ۱/۳ درصد کمتر از شاهد بود. کاهش ۵۰ درصدی قدرت جوانه زنی و رشد میسیلیومی قارچ به ترتیب در غلظتهای ۴/۱۹۴۹ و ۴/۳۶۶۷ میکرولیتر در لیتر عصاره چریش اتفاق افتاد. بالاترین شاخص سازگاری قارچ در شرایط اختلاط با غلظت ۲۵۰ میکرولیتر در لیتر عصاره چریش ایجاد شد که معادل ۸۹/۷۶ درصد بود. Lc۵۰ قارچ و عصاره روی لارو و حشره کامل به ترتیب معادل ۲ ۱۰ × ۳۱/۳ و ۴ ۱۰× ۵/۲ اسپور در میلی­لیتر و ۱/۳۸۶ و ۴/۶۹۶ میکرولیتردر لیتر ثبت شد. با توجه به نتایج شاخص افزایش، استفاده توام عصاره چریش با قارچ B. bassiana اثر افزایشی در مرگ و میر هر دو مرحله رشدی حشره کامل و لارو شپشه دندانه دار به ترتیب با ضرایب ۵۷/۱ و ۹۸/۱ داشته است. بکارگیری تلفیق عصاره چریش و قارچ B. bassiana می تواند کارایی قارچ را افزایش داده و فرمولاسیون نهایی را به عنوان ابزاری مناسب در اختیار مدیریت تلفیقی آفات انباری خرما قرار دهد.

کلیدواژه ها

قارچ Beauveria bassiana, عصاره چریش, سازگاری, افزایشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.