شاخص های زیستی و رشد جمعیت شته ی جالیز، Aphis gossypii Glover روی گیاه خیار پرورش یافته در نسبت های مختلف ورمی کمپوست به خاک

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی، دوره: 4، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IPRJ-4-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 93
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صدیقه کسائی فرادنبه

مهدی حسن پور

جبرائیل رزمجو

علی گلی زاده

بهروز اسماعیل پور

چکیده

شته ی جالیز، Aphis gossypii Glover یکی از آفات مهم و خسارت زا در گلخانه های سبزی و صیفی است. در این تحقیق، پارامترهای زیستی و رشد جمعیت شته ی جالیز پرورش یافته روی گیاه خیار رقم یلدا در نسبت های مختلف ورمی کمپوست:خاک (۰ : ۱۰۰، ۱۰ : ۹۰، ۲۰ : ۸۰ و۳۰ : ۷۰درصد حجمی) در دمای ۲±۲۵ درجه ی سلسیوس، رطوبت نسبی ۵±۵۵ درصد و دوره ی نوری ۱۶ ساعت روشنایی و ۸ ساعت تاریکی مورد بررسی قرار گرفت. بیشترین و کمترین طول دوره ی پوره زایی، طول عمر افراد بالغ و طول دوره ی زیستی به ترتیب در شاهد و تیمار ورمی کمپوست ۳۰ درصد به دست آمد. بیشترین و کمترین مقدار هر دو پارامتر نرخ ناخالص تولیدمثل (GRR) و نرخ خالص تولیدمثل(R۰) به ترتیب در شاهد و تیمار ورمی کمپوست ۳۰ درصد محاسبه شد. نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm) در شاهد و تیمارهای ۱۰،۲۰ و ۳۰ درصد ورمی کمپوست به ترتیب ۰.۳۹۰، ۰.۳۶۱، ۰.۳۷۲ و ۰.۳۲۳ بر روز محاسبه شد. در پارامترهای نرخ متناهی افزایش جمعیت (λ)، مدت زمان دو برابر شدن جمعیت (DT) و متوسط مدت زمان یک نسل(T) تفاوت معنی داری بین تیمارها مشاهده نشد. نتایج نشان داد که استفاده از نسبت ۷۰:۳۰ ورمی کمپوست: خاک در گلخانه ی پرورش خیار می تواند پارامترهای زیستی و زادآوری شته ی جالیز را روی این گیاه به میزان قابل توجهی کاهش دهد.

کلیدواژه ها

شته, خیار, کود زیستی, نرخ ذاتی افزایش جمعیت, کنترل آفت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.