بررسی ویژگی های زمین آماری توزیع مکانی غلاف های آلوده به کرم پیله خوار (Heliothis viriplaca Huf. (Lep.: Noctuidae در مزارع نخود دیم شهرستان دلفان (استان لرستان)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IPRJ-5-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 131
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهزاد شفیعی نسب

جهانشیر شاکرمی

عبدالامیر محیسنی

شهریار جعفری

چکیده

امروزه روش­ های مختلف زمین­ آمار، کاربردهای گسترده­ ای در پیش­بینی تغییرات مکانی آفات دارند. کرم پیله­ خوار نخود،Heliothis viriplaca Huf. مهم­ ترین آفت مزارع نخود در مناطق غربی ایران می­باشد. در این تحقیق به منظور تحقق هدف مدیریت تلفیقی مکان­ ویژه و در نتیجه کاهش مصرف سموم شیمیایی علیه این آفت، ویژگی­ های زمین ­آماری این حشره در شهرستان دلفان (دو روستای گلستانه و ده سفید) مورد بررسی قرار گرفت. به همین منظور دو مزرعه نخود دیم رقم بیونیج کرمانشاهی هر یک به مساحت حدود دو هکتار انتخاب شد. در هر مزرعه ۸۸ نقطه (ایستگاه) با مختصات معین، علامت­ گذاری شد و از هر ایستگاه تعداد سه بوته به عنوان واحد نمونه­ برداری انتخاب و تراکم غلاف­های آلوده به آفت اندازه ­گیری شد. داده­ ها پس از نرمال­ سازی، با استفاده از نرم افزارGs+نسخه ۱/۵ تجزیه و تحلیل شدند. به منظور مدل­سازی تغییرات وابستگی مکانی با افزایش فاصله بین نمونه ها، منحنی­ های نیم­ تغییرنما محاسبه و ارایه شدند. نتایج نشان داد که در بررسی توزیع مکانی غلاف­ های آلوده به H. viriplaca، پس از برازش داده­ ها؛ از مجموع هشت مرحله نمونه­ برداری پنج مورد با مدل نمایی، دو مورد با مدل کروی و یک مورد با مدل اثر خالص قطعه ­ای (بدون ساختار مکانی) مطابقت داشت. دامنه وابستگی مکانی از ۳۱۱ تا ۹۳۳ متر و درجه وابستگی مکانی (DD=C/(C۰+C) نیز از ۵۰۱/۰ تا ۵۴۷/۰ متغیر بود.

کلیدواژه ها

زمین آمار, نخود دیم, کرم پیله خوار, مدیریت تلفیقی مکان ویژه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.