تاثیر چند اسانس و عصاره گیاهی میکرو و نانوامولسیون شده روی سفیدبالک پنبه، (Gennadius) Bemisia tabaci، در شرایط آزمایشگاه

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی، دوره: 7، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IPRJ-7-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 102
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا بلندنظر

گروه گیاه پزشکی، پردیس دانشگاهی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

محمد قدمیاری

گروه گیاه پزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

محمدرضا معمارزاده

مرکزتحقیقات گیاهان دارویی باریج، کاشان، ایران

جلال جلالی سندی

گروه گیاه پزشکی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

چکیده

یکی از آفات مهم محصولات کشاورزی، سفیدبالک پنبه Bemisia tabaci می باشد. هرچند برخی اسانس­ها و عصاره های گیاهی خواص حشره­کشی مطلوبی علیه این آفت نشان داده اند، اما این ترکیبات با توجه به فراربودن و ناپایداری، کمتر به صورت عملی و تجاری درآمده اند. در این مطالعه، به منظور افزایش کارایی و دوام اسانس­های رزماریRosmarinus officinalis ، نعناع فلفلی Mentha piperita، اکالیپتوسglobules Eucalyptus و عصاره آویشن باغی Thymus vulgaris به صورت میکرو و نانوامولسیون فرموله شد و کارایی حشره کشی و دوام این ترکیبات روی سفیدبالک پنبه در شرایط آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفت. آزمون­های زیست سنجی به روش غوطه­ورسازی برگ­های حاوی پوره سن دوم انجام و مقادیر LC۵۰ ، LC۹۰  و LT۵۰  تخمین زده شد. همچنین نسبت تبدیل پوره سن دو زنده به حشره کامل زنده و میزان تخم گذاری (اثر زیرکشندگی) در مقایسه با صابون گیاهی پالیزین®، آب مقطر و شاهد (بدون هیچ تیماری) تعیین شد. نتایج نشان داد که تیمار نانوامولسیون محتوی مجموع اسانس های موردآزمون با LC۵۰، LC۹۰ ، LT۵۰ به­ترتیب ۷۴۵۴/۰ و ۱۲۰۸/۳ میلی گرم بر لیتر و ۹۲/۱۵ ساعت بیشترین تاثیر را روی این آفت داشت. همچنین این تیمار با نسبت تبدیل پوره سن دو به حشره کامل برابر با ۸۰ درصد و میانگین ۳۳/۱۹۱ تخم بیشترین اثربخشی را داشت. پس از آن تیمار میکروامولسیون محتوی مجموع اسانس ها و عصاره فوق نیز اثرات قابل قبولی داشت. این دو تیمار به عنوان ترکیبات امیدبخش شناخته شده و می توانند با انجام آزمون­های تکمیلی به عنوان یک فراورده کاربردی در مدیریت تلفیقی این آفت مورد استفاده قرار گیرند.

کلیدواژه ها

حشره کش گیاهی, سفیدبالک پنبه, سمیت, زیست سنجی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.