پهنه بندی کیفی آب شرب دشت نصرآباد و روستاهای مجاور

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی و دومین همایش بین المللی کاربرد مدلهای پیشرفته تحلیل فضائی سنجش از دور و GIS در آمایش سرزمین
  • کد COI اختصاصی: GISLS05_061
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 144
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محبوبه مری خلعت پوشانی

دانش آموخته کارشناسی ارشد سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی دانشگاه آزاد یزد یزد ایران یزد، ایران

سیدعلی المدرسی

استاد گروه سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد، یزد، ایران

علی شیبانی

دانشیار شیمی تجزیه،گرو علوم پایه دانشکده شیمی، واحدیزد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد،یزد،ایران

چکیده

آلودگی آب های زیرزمینی ناشی از فعالیت های انسان یکی از مهمترین مسائل زیست محیطی در مناطق شهری و صنعتی است. آب آشامیدنی شهر و روستاهای منطقه تفت در مقایسه با مقادیر استاندارد WHO و EPA به لحاظ غلظت بعضی از عناصر سنگین دارای کیفیت نامطلوب است. بدین منظور آب ۱۶ چاه دشت نصرآباد و روستاهای مجاور از لحاظ آلودگی به نیتریت و نیترات آزمایش شد و عوامل انسانی و طبیعی حریم هرچاه جهت شناسایی عوامل آلوده کننده چاه کاوش شد. با استفاده از سامانه GIS و با روش کریجینگ و IDW نتایج آزمایش نیتریت و نیترات آب چاه ها به صورت نمودار و نقشه نمایش داده شد. نتایج دو روش نشان داد، روش کریجینگ جهت درون یابی کیفی آب های زیرزمینی مناسب تر می باشد. این نقشه ها نشان می دهند که آلودگی چاه های مزرعه حاج علی عسگر، حسین آباد شورابه ، خود سفلی چاه قدیم ، صالح آباد و سعدآباد به نیترات، به ترتیب با مقادیر ۸۷۶/۴۰، ۰۸۴/۴۰، ۶۸۴/۳۵، ۶۷۲/۳۴، ۵۴۸/۳۱ میلی گرم بر لیتر در بالاترین مرتبه قرار دارند. با ابزار Watershed حوضه آبریز منطقه مشخص گردید. شمال و غرب دشت، بیشترین و شرق و مرکز دشت کمترین میزان نیتریت را دارد. بطور کلی حداکثر نتایج آزمایش نیتریت و نیترات دشت از حداکثر مقدار مجاز و مطلوب مواد شیمیایی معدنی غیرسمی موجود در آب آشامیدنی طبق استاندارد ۱۰۵۳ تحقیقات صنعتی ایران، کمتر است. اما با تدابیر مدیریتی از افزایش آلودگی در دشت باید پیشگیری شود.

کلیدواژه ها

کیفیت، آب های زیرزمینی. نصرآباد، آلودگی، کریجینگ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.