نقش سیاست های کاربری زمین بر بازآفرینی بافت های فرسوده محله ای با رویکرد توسعه پایدار شهری (پژوهش موردی: منطقه ۱۲ شهر تهران)

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی و دومین همایش بین المللی کاربرد مدلهای پیشرفته تحلیل فضائی سنجش از دور و GIS در آمایش سرزمین
  • کد COI اختصاصی: GISLS05_023
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 152
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسماعیل احمدی

دانشجو دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری

ملیحه ذاکریان

دانشیار رشته جغرافیا و برنامه ریزی شهری،دانشگاه آزاد اسلامی،میبد،یزد،ایران

فاطمه السادات مدرسی

دانشجو دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری

محمد عسکری

دانشجو دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری

چکیده

کاربری و توسعه زمین نقش اساسی در ساخت جوامع آینده پایدار دارد. بر این اساس حکومت های محلی با به کارگیری مجموعه ای از ابزارهای سیاست کاربری زمین در راستای پیشبرد اهداف سیاستی انتخابی خود می-توانند زمینه بازآفرینی پایدار را در بافت های ناکارآمد و فرسوده شهری فراهم کنند. در این راستا پژوهش حاضر با هدف نقش سیاست های کاربری زمین بر بازآفرینی بافت های فرسوده محله ای با رویکرد توسعه پایدار شهری تدوین شده است. نوع پژوهش توصیفی- تحلیلی از نوع همبستگی و از شاخه تحلیل محسوب می شود. روش تحقیق از جهت نوع استراتژی طرح تحقیق، پس رویدادی است. جامعه آماری جمعیت ساکن منطقه ۱۲ شهر تهران (۲۴۱۴۷۵ نفر) بر اساس آمار سال ۱۳۹۵ است و حجم نمونه در سطح ۹۵ درصد اطمینان با فرمول کوکران برابر با ۴۰۰ نفر مشخص شد. متغیرهای پژوهش شامل سیاست های کاربری زمین به عنوان متغیر مستقل و بازآفرینی بافت های فرسوده محله ای به عنوان متغیر وابسته تعریف عملیاتی شده است. برای تجزیه وتحلیل داده های پژوهش در بخش توصیفی (شاخص های تمایل به مرکز مانند میانگین و توضیح های فراوانی مطلق و نسبی و شاخص های پراکندگی چون انحراف معیار و ضریب پراکندگی) استفاده شده است. برای تحلیل آزمون مدل نظری از نرم افزار مدل سازی معادلات ساختاری AMOS۲۶ استفاده گردیده است. نتایج نشان داد که وضعیت میانگین متغیر سیاست های کاربری زمین و بافت های فرسوده محله ای در منطقه ۱۲ شهر تهران در بین دامنه ۵۱/۲ تا ۵/۳ یعنی نیمه پایدار قرار دارند. نتایج پژوهش در بخش مدل سازی معادلات ساختار بیانگر این است که تاثیر سیاست های کاربری های زمین بر بازآفرینی بافت های فرسوده محله ای در منطقه ۱۲ شهر تهران با ضریب مسیر (۰۷۱/۰) و ضریب معناداری (۳۰۳/۳) و سطح معناداری (۰۰۰/۰ ) تائید می گردد و بنابراین این تاثیرگذاری مستقیم و معنادار است.

کلیدواژه ها

سیاست های کاربری زمین، بازآفرینی پایدار شهری، بافت های فرسوده، محله، توسعه پایدار شهری، منطقه ۱۲ شهر تهران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.