مکان یابی مراکز فضای سبز با استفاده ازمدل منطق فازی در سیستم اطلاعات جغرافیایی، مطالعه موردی شهر یزد

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: پنجمین همایش ملی و دومین همایش بین المللی کاربرد مدلهای پیشرفته تحلیل فضائی سنجش از دور و GIS در آمایش سرزمین
  • کد COI اختصاصی: GISLS05_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 97
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی غلامی جوادیه

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد .

ملیحه ذاکریان

استادیار و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی میبد

سیدعلی المدرسی

دانشیار گروه سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، دانشگاه آزاد اسلامی یزد

چکیده

افزایش روزافزون جمعیت و رشد صنعت در شهرها باعث مشکلات و آلودگی های زیست محیطی گردیده و اثرات جبران ناپذیری برای شهرنشینان به وجود آورده است. به منظور جبران این کاستی ها بهترین راه حل، توسعه فضای سبزشهری می باشد. بسیاری ازشهرها بخصوص یزد به دلایل، عدم مکان یابی دراستقرار کاربری ها نظیر شعاع دسترسی و عدم انتظام در استقرار آنها قادر به ارائه مطلوب خدمات به مردم نمی باشند. افزایش تعداد مراکزخدماتی ، دلیل بر خدمات رسانی مناسب نبوده، آنچه حائز اهمیت است، توزیع بهینه این مراکز می باشد. هدف ازاین پژوهش ساماندهی پراکنش فضایی ، فضای سبز شهری درشهر یزد است.در این تحقیق برای مکانیابی فضای سبز شهری، از تلفیق منطق فازی و روش AHP استفاده شده است. از آنجا که انتخاب مکان های مناسب جهت مکان گزینی پارک ها نیازمند شناسایی و آنالیز معیارها و شاخص های متعددی است. بنابراین ابتدا معیارهای تراکم جمعیت، فاصله از پارک های موجود، نزدیکی به مراکز آموزشی، فرهنگی، تجاری و معابر اصلی در مکان یابی محله ای مناسب برای احداث پارک ها، مشخص شده است. به دلیل تفاوت در میزان تاثیرگذاری شاخص ها، با استفاده از تکنیک AHP ،مقایسه زوجی بین مولفه ها انجام گردیده و وزن نهایی آنها محاسبه شده است. در محیط ARC MAP لایه های اطلاعاتی فازی در وزن آنها اعمال گردید و نقشه نهایی مکانیابی پارکها و فضای سبز شهری حاصل شد. مکانیابی با روشهای عملگر GAMMAانجام گرفت. با توجه به خروجی ها قسمت شمالی و بصورت خیلی جزئی در شمال شرق منطقه مناسب ترین مکان ها برای مکان یابی پارک ها و فضای سبز جدید در شهر یزد مشخص شده است.

کلیدواژه ها

فضای سبزشهری ، سیستم اطلاعات جغرافیایی، منطق فازی، شهریزد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.