CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

مکانیابی بهینه فضای سبز شهری(پارک ها) با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و تکنیک تحلیل سلسله مراتبیAHP (مطالعه موردی: شهر یاسوج )

عنوان مقاله: مکانیابی بهینه فضای سبز شهری(پارک ها) با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و تکنیک تحلیل سلسله مراتبیAHP (مطالعه موردی: شهر یاسوج )
شناسه ملی مقاله: GISLS05_012
منتشر شده در پنجمین همایش ملی و دومین همایش بین المللی کاربرد مدلهای پیشرفته تحلیل فضائی سنجش از دور و GIS در آمایش سرزمین در سال 1401
مشخصات نویسندگان مقاله:

سیده راضیه کشاورز - دانشجوی دکتری، گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد،ایران.
جلال بیاتی اشکفتکی - کارشناس ارشد سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد،ایران.
سجاد جلیل - استادیار گروه شهرسازی، واحد یزد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران.
احمد استقلال - دکترای ژئومورفولوژی ، استاد تمام ، گروه GIS و RS واحد یزد ، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد ، ایران.
سیدعلی المدرسی

خلاصه مقاله:
پارک ها و فضای سبز شهری از اهمیت استراتژیکی زیادی برای بهبود شرایط زیستی جوامع شهری امروزه برخوردار است. فضای سبز شهری و پارک های شهر از جمله کاربری های مهم یک شهر به حساب می آیند به گونه ای که این اهمیت فضای سبز شهری باعث شده که در بین پنج کاربری مهم شهری از آن نام برده می شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی انتخاب بهترین مکان برای ایجاد پارک و فضای سبز شهری در شهر یاسوج با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و تحلیل سلسله مراتبی AHP، می باشد. برای این کار ابتدا پس از مشخص شدن معیارهای مهم برای انتخاب بهترین گزینه در مکانیابی فضای سبز که شامل: آموزشی، ورزشی، فرهنگی، مسکونی، صنعتی، جمعیت و پارک های موجود، می باشند. پس از بررسی نظرکارشناسان در پاسخ به پرسشنامه مربوط به ارجحیت دهی معیارها جدولی از معیارهاو ارزش ها آنها تنظیم گردید و در ادامه طبق نظر کارشناسان با استفاده از تکنیک سلسه مراتب معیارهای ذکر شده در نرم افزار Expert Choice وزن دهی شدند. که طبق نتیجه این تحلیل بیشترین وزن برای معیار تراکم حمعیت به ارزش۲۰۶/۰، و کمترین وزن برای معیار صنعتی به ارزش ۰۲۶/۰ بود. سایر معیارها به ترتیب فاصله از مراکز مسکونی ۱۸۳/۰، فاصله از شبکه های ارتباطی ۱۵۲/۰، فاصله از مراکز آموزشی ۱۲۰/۰، فاصله از مراکز ورزشی ۱۰۸/۰، فاصله از مراکز فرهنگی ۰۸۴/۰، فاصله از پارک های موجود۰۶۷/۰، می باشند. در پایان با استفاده از روش Fuzzy Overlay، لایه های مورد نظر تلفیق و همپوشانی شدند و در نهایت نقشه پایانی مکان های مناسب و بهترین مکان برای ایجاد پارک در منطقه مورد مطالعه ارائه گردید.

کلمات کلیدی:
فضای سبز شهری، سیستم اطلاعات جغرافیاییGIS، تحلیل سلسله مراتبیAHP، یاسوج

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1737534/