ارزیابی تله حاوی پروتئین آبزیان (آمینو هیرکان®) در جلب و شکار مگس میوه زیتون Bactrocera oleae (Rossi) (Dip.: Tephritidae)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IPRJ-9-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 111
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اکبر کیهانیان

موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

محمد رضا عباسی مژدهی

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان، بخش گیاه پزشکی، رشت، ایران

چکیده

مگس ­میوه ­زیتون، Bactrocera oleae(Rossi)، از مهم ­ترین آفات زیتون است و روش­های مختلفی از جمله استفاده از جلب­ کننده ­های غذایی برای شکار مگس ­های بالغ زیتون وجود دارد. هدف از اجرای این تحقیق، بررسی کارایی فرآورده تهیه شده از پسماند آبزیان با نام تجاری آمینو هیرکان® در مقایسه با سایر انواع جلب کننده ­ها می باشد. آزمایش با ۵ تیمار و ۴ تکرار در استان­ های گیلان و قزوین در سال­ های ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ انجام شد. تیمارها شامل ۱- تله مکفیل با پروتئین هیدرولیزات وارداتی (شرکت اگریسنس) با غلظت ۳ درصد، ۲- بطری پلاستیکی حاوی پروتئین هیدرولیزات وارداتی (شرکت اگریسنس) با غلظت ۳ درصد، ۳- تله مکفیل با پروتئین آمینو هیرکان® با غلظت ۴ درصد، ۴- بطری پلاستیکی با پروتئین آمینو هیرکان® با غلظت ۴ درصد و ۵-تله کارت زرد چسبنده به همراه فرومون جنسی مگس میوه زیتون بود. آمار برداری به صورت هفتگی انجام شد و نتایج این بررسی ها نشان داد که میانگین جلب حشرات نر در استان گیلان در تله مکفیل آمینو هیرکان® با میانگین ۷۳/۰±۵۵/۶ به همراه تله کارت زرد چسبنده با فرومون جنسی ۱۴/۰±۷۶/۶ تفاوت معنی داری ندارند، در حالی­که تله کارت زرد چسبنده با فرومون جنسی با میانگین ۳۷/۱± ۴۷/۶  در استان قزوین دارای بیشترین جلب حشرات نر بود. جلب حشرات ماده در  استان های گیلان و قزوین با تله مکفیل حاوی آمینو هیرکان® به ترتیب با میانگین ۹۳/۵ ۰۸/۱ ± و ۳۷/۰ ± ۴۵/۴ دارای بیشترین جلب بودند. بر اساس نتایج حاضر، فراورده پسماند جانوران دریایی (آمینو هیرکان) می­تواند ترکیب مناسبی برای جلب و پایش جمعیت مگس میوه زیتون باشد.

کلیدواژه ها

پسماند پروتئین آبزیان دریایی, مگس میوه زیتون, جلب کننده ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.