تعیین الگوهای مختلف نمونه برداری و انتخاب مناسب ترین روش جهت تخمین جمعیت تریپس گندم (Haplothrips tritici) در مزارع گندم

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی، دوره: 9، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IPRJ-9-4_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 169
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهزاد میری

گروه گیاه پزشکی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

مجید میراب بالو

گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران

ناصر معینی نقده

گروه گیاه پزشکی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

چکیده

تریپس گندم Haplothrips tritici (Kurdjumov) (Thysanoptera: Phlaeothripidae) یکی از آفات مهم مکنده در مزارع گندم است. در این مطالعه، به منظور انتخاب الگوهای مختلف نمونه­ برداری و مناسب­ ترین روش جهت تخمین جمعیت تریپس گندم، نمونه ­برداری ­های منظمی در طول دوره رشدی گندم در مزارع گندم شهرستان ایوان (استان ایلام) در سال زراعی ۹۷-۱۳۹۶ انجام شد. بدین ترتیب، پس از شروع رشد گندم، نمونه­برداری ­ها از تریپس گندم به صورت هفته ­ای یکبار و با به ­کار بردن چهار الگوی نمونه­برداری دو قطر، زیگزاگ، U و S شکل در مزرعه انجام شد. در هر نمونه­ برداری تعداد ۱۰۰ بوته به صورت تصادفی از هر مزرعه انتخاب شده و تعداد تریپس گندم شمارش و ثبت شد. برای تعیین بهترین الگوی نمونه­برداری از دو شاخص تغییرات نسبی (RV) و دقت خالص نسبی (RNP) استفاده شد. نتایج مقایسه چهار الگوی نمونه ­برداری نشان داد که الگوی دو قطر بهتر از سه الگوی دیگر یود. هم­چنین برای تعیین بهترین فضای نمونه­ گیری از روش تجزیه واریانس و مقایسه میانگین بین تراکم تریپس گندم بین الگوهای مختلف و مراحل رشدی گندم استفاده شد. نتایج نشان داد که بین الگوها و مراحل رشدی اختلاف معنی ­داری وجود دارد و بر اساس این نتایج بیش­ترین تراکم تریپس گندم در بین الگوهای نمونه­ برداری مربوط به الگوی دو قطر و در بین مراحل رشدی گندم مربوط به مرحله گلدهی می­ باشد. بنابراین، با توجه به نتایج به­ دست آمده، مرحله گلدهی به عنوان مناسب ­ترین فضای نمونه تریپس گندم تعیین شد.

کلیدواژه ها

نمونه برداری, فضای نمونه, تریپس گندم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.