مقایسه ی تاثیر حشره کش های کلرانترانیلی پرول، اسپیروتترامات، دی متوآت و دیازینون روی مگس مینوز سبزی و جالیز (Liriomyza sativae) در شرایط گلخانه

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IPRJ-10-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 143
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه گرایلی مرادی

گروه گیاه پزشکی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

میرجلیل حجازی

گروه گیاه پزشکی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

چکیده

مگس مینوز سبزی و جالیز، Liriomyza sativae Blanchard (Diptera: Agromyzidae)، ، از نظر اقتصادی یکی از مهم­ترین آفات محصولات کشاورزی از جمله سبزی و زینتی می­باشد. لاروهای این حشره از مزوفیل برگ تغذیه کرده و موجب کاهش فتوسنتز و محصول می­شوند. شناسایی حشره­کش­هایی با کارایی موثر و در عین حال انتخاب یک روش تیمار مناسب می­تواند در مدیریت این آفت اهمیت بسیاری داشته باشد. در این پژوهش، تاثیر حشره­کشی کلرانترانیلی­پرول، اسپیروتترامات، دی­متوآت و دیازینون روی لاروهای سن اول حشره­ی L. sativae مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش­ها در شرایط گلخانه­ای ۲ ± ۲۶ درجه سلسیوس، رطوبت نسبی ۱۰±۶۰ درصد و دوره­ی نوری ۸ ساعت تاریکی و ۱۶ ساعت روشنایی انجام ­شدند. آزمایش­های اولیه برای مقایسه­ی تاثیر حشره­کشی تیمار برگ و ریشه­ی هر یک از حشره­کش­ها انجام شد. برای تیمار برگ از شیوه­ی غوطه­ور کردن برگ استفاده شد و برای تیمار خاک نیز مقدار مشخصی از محلول حشره­کش در داخل خاک هر گلدان ریخته شد. تخمین غلظت­های کشنده برای تیمارهایی که دارای بیشترین تاثیر حشره­کشی بودند، انجام شد. نتایج نشان دادند که تنها تیمار خاک دی­متوآت (mg ai L-۱ ۷۳/۵۳ : LC۵۰) موثرتر از تیمار برگ (mg ai L-۱۹۱/۱۶۲ : LC۵۰) آن بود. مقادیر LC۵۰ برای تیمار برگ کلرانترانیلی­پرول، اسپیروتترامات و دیازینون به ترتیب ۲۴/۰، ۱۱/۶ و ۷۲/۵۳ میلی­گرم ماده موثر بر لیتر بودند. با در نظر گرفتن نتایج حاصل از زیست­سنجی­ها، تیمار برگ گیاهان با حشره­کش­های کلرانترانیلی­پرول و اسپیروتترامات و تیمار خاک گیاهان با حشره­کش دی­متوآت به عنوان حشره­کش­هایی موثر و روش­های تیمار مناسب برای کنترل این آفت پیشنهاد می­شوند.

کلیدواژه ها

حشره کش های سیستمیک, تیمار برگ, تیمار خاک, Liriomyza sativae

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.